József napja van. | 2024.03.19

Nemzetközi konferenciát rendez a bírósági hivatal a közérthetőségről

2017-10-11 09:07:53

Kétnapos nemzetközi konferenciát rendez az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a közérthetőségről - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. 

    Remes Gábor, az OBH főosztályvezetője a műsorban azt mondta: fontos, hogy az emberek megértsék a bíróságok működését, a döntéseket, mert a bíróságok iránti közbizalmat is erősíti, ha az emberek értik, mi történik a tárgyalótermekben. 
    Kitért arra: a legnehezebb összeegyeztetni a közérthetőséget és a szakszerűséget. A 21. században a bíróságokon alapvetőnek kell lennie a nyitottságnak és a szolgáltató jellegnek. Elefántcsonttoronyban tarthatja a bíróságokat az is, ha a szövegeik túlságosan terjedelmesek, bonyolultak, tele vannak jogi zsargonnal - jegyezte meg. 
    A főosztályvezető szerint egyfajta nézőpontváltásra, empatikus fogalmazásra van szükség a bírósági kommunikációban, és tekintettel kell lenni arra, hogy a bíróság "nem öncélú jogászkodást végez", hanem valódi megoldásokat kínál létező jogi problémákra.
    Dédesi Laura, az OBH osztályvezetője a műsorban arról beszélt, hogy a csütörtökön és pénteken a Magyar Igazságügyi Akadémián zajló konferenciára húsz országból csaknem százan érkeznek majd. 
    Idén ötödik alkalommal rendezik meg a bíróság és kommunikáció kapcsolatáról szóló konferenciát, amelynek középpontjában most a közérthetőség áll. Áttekintik a közérthetőséget a bírósági igazgatásban, az ítélkezésben és a bírósági sajtókommunikációban is - ismertette.