József napja van. | 2024.03.19

Izrael figyelmeztette az amerikaiakat az orosz vírusirtós adatlopásra

2017-10-11 08:20:56

Izraeli hírszerzők buktatták le a Kaspersky Lab orosz számítógépes cég vírusirtó programjával titkos amerikai iratokat megszerző orosz kormányzati hackereket - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán. 

    Az izraeli kibernyomozók az orosz kormány hackereit követték 2015-ben, amikor észrevették az amerikai kormányzati számítógépeket megcélzó orosz internetes behatolási kísérleteket, majd figyelmeztették erre az amerikaiakat. 
    Miután az izraeliek jelezték, hogy az oroszok a Kaspersky vírusirtói segítségével jutottak el a titkos amerikai információkhoz, egy hónappal ezelőtt az amerikai belbiztonsági minisztérium megtiltotta, hogy kormányzati szerveknél, hivatalokban és ügynökségeknél Kaspersky-termékeket vagy szolgáltatásokat használjanak.
    Az izraeli kémek a Kaspersky hálózatában olyan hackereszközöket is találtak, amelyek csakis az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származhattak, és amelyek az NSA nyomozása szerint az orosz kormány birtokába kerültek. 
    Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács (National Intelligence Council) múlt hónapban kiadott, és a NATO szövetségeseivel megosztott egy titkos jelentést, amely szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hírszerzői "valószínűleg hozzáférnek" a Kaspersky alkalmazóinak adatbázisához és forráskódjához. Ez a szakértők szerint segítheti őket abban, hogy kibertámadásokat hajthassanak végre az amerikai kormány, valamint az ipari és üzleti biztonsági rendszerek ellen. 
    Az amerikai The Wall Street Journalban múlt csütörtökön megjelent cikk szerint az orosz kormány számára dolgozó hackerek 2015-ben kifejezetten titkosított dokumentumokat loptak el, amelyek többsége az amerikai titkosszolgálatok kibervédelméről szólt, valamint arról, hogy maga az NSA hogyan lop adatokat külföldi számítógéprendszerekről. Az adatlopás lehetővé tette Oroszországnak, hogy kivédhesse az NSA általi felderítést, és ez észrevétlen is maradjon. 
    A Kaspersky Lab vírusirtói rendkívül népszerűek mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában. A cég 2016-ban több mint félmilliárd dolláros forgalmat bonyolított le, és világszerte több mint 400 millió felhasználója van. 
    A Kaspersky szoftverjeit régebben több kormányzati hivatalban használták, de az NSA-nél soha nem volt használatos. Az amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselők azonban régóta gyanakvással figyelték a céget, amelyről úgy tartották, hogy alapító-vezérigazgatója az orosz kormányzatnak dolgozik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány