József napja van. | 2024.03.19

Szakértő: a tárgyalás az egyetlen megoldás

2017-10-11 08:01:42

Az Észak-Koreai válság megoldására szolgáló mindhárom katonai forgatókönyv teljes mértékben irreális, ezért a tárgyalás az egyetlen életképes verzió - jelentette ki a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

    Háda Béla úgy vélekedett: az észak-koreai rakétakísérleteknek elsősorban diplomáciai és kommunikációs céljuk van. Vagyis a rezsim elsődleges célja ezekkel az, hogy megpróbálja az Egyesült Államokat a neki tetsző politikai megoldások felé terelni.
    Amerika részéről viszont már nagyon nem fokozható a stratégiai fenyegetés, hiszen Dél-Koreában és Japánban 60 ezer amerikai katona és egy komplett flotta állomásozik, bombázókat és atom-tengeralattjárót is a térségbe vezényelt az Egyesült Államok - sorolta.
    Azt mondta: a mostani ismeretek szerint Észak-Korea 8 ezer kilométer hatótávolságú fegyver előállítására képes, amivel elérheti Közép-Európát és az Egyesült Államok nyugati partvidékét.
    Ugyanakkor kétséges, hogy a rezsim rendelkezésére áll a megfelelő méretű nukleáris robbanófej, és szakértői konszenzus szerint rakétákból sem lehet túl sok. Nem teljesen bizonyított az sem, hogy Észak-Korea rendelkezik hidrogénbombával, a stratégiai elemzések szerint viszont érdemes ezzel számolni - mondta a Háda Béla.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány