Andrea napja van. | 2024.04.18

Rétvári Bence: sokszor meggyűlik a bajunk a kettős mércével

2017-10-05 16:59:25

A kelet-európaiaknak, magyaroknak sokszor meggyűlik a bajuk a kettős mércével - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára A Kominform hatása a kommunisták magyarországi tevékenységére című konferencián Budapesten csütörtökön.

    Vannak akik rá akarják kényszeríteni a kommunizmus egykori áldozataira a vörös csillag elviselését, miközben a kereszt eltávolításáért kardoskodnak. A feje tetejéről a talpára kell állítani az ilyen megközelítéseket és ki kell mondani: a vörös csillag a diktatúra jelképe, a kereszt pedig az európai, magyar kultúráé - szögezte le az államtitkár.
    A kommunista diktatúra pénzt, energiát nem sajnálva igyekezett az egyenlőség birodalmaként bemutatni magát. Ez a tévhit a nyugati értelmiség széles köreiben elterjedt és még Hollywoodba is beférkőzött - mondta a kereszténydemokrata politikus.
    Ezek a kommunista torzítások máig nem múltak el nyomtalanul, ezt jelzik például a vörös csillaggal kapcsolatos viták - fűzte hozzá.
    A magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a kommunizmus áldozataiért, például 60 plusz 40 százalékos nyugdíj-kiegészítésben részesítette őket, ugyanakkor elvette az egykori állampárt funkcionáriusaitól a párthűségükért adott kiemelt nyugdíjakat. Augusztus 23.-a emléket állít a kommunizmus áldozatainak, a Gulág emlékévben emlékhelyeket hoztak létre országszerte számos településen, az év elején málenkij robot emlékhelyet is  adtak át a ferencvárosi pályaudvarnál amihez kapcsolódóan hamarosan egy kiállítás is nyílik - sorolta az államtitkár.
    Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kommunista hatalomátvétel nyomán Magyarországon 360 ezer embert sújtott bírósági ítélet, 800 ezer embert pedig a Gulágra, málenkij robotra hurcoltak.
    A Kominform hatása a kommunisták magyarországi tevékenységére című, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Konrad Adenauer Stiftung által közösen szervezett tudományos konferencia előadói az 1947-ben megalakult, szovjetizálást, hatalom kisajátítását koordináló szervezet magyarországi vonatkozásait tárják fel.