Emma napja van. | 2024.04.19

Károsult diákok üdvözlik a DiákÉsz Czeglédy-ügyben írt segítségkérő levelét

2017-10-05 10:36:53

Üdvözlik, hogy a Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz fordult a Czeglédy Csaba cége által megkárosítottak állami kártalanításának segítése ügyében - mondta két érintett diák csütörtökön Budapesten.

    Fidler Alexandra és Kéri Ámon sajtótájékoztatón elmondta: nagyon örülnek, hogy a megkárosított diákok ingyenes jogsegélyét elvállaló DiákÉsz levélben fordult a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz. 
    A szervezet elnöke, Fiák István hétfőn jelentette be: Orbán Viktorhoz és Kövér Lászlóhoz fordultak azért, hogy segítsék az érintett diákok állami kártalanítását, valamint segítsenek visszaállítani a közbizalmat az iskolaszövetkezeti piac iránt.
    Fidler Alexandra kiemelte: május óta nem volt jele annak, hogy bármi történne a kártalanításuk ügyében, ezért tartja nagy lépésnek, hogy elküldték a levelet. 
    Kéri Ámon szerint hosszú hallgatás után az elmúlt két hónapban egyre többen kezdtek foglalkozni az ügyükkel, ennek örülnek, és remélik, hogy a kormány kártalanítja őket. Diákok vagyunk, nem hagyhatnak minket pénz nélkül - jegyezte meg, hozzátéve: arra bíztat mindenkit, hogy hozza el a jelenléti ívet a munkahelyéről, és jelezze a szervezetnek, mennyi pénzzel tartoznak neki. 
    Fidler Alexandra pékségben dolgozott, az első havi bérét megkapta, a második havi azonban már nem érkezett meg a számlájára. Jelezte: volt munkahelyén megerősítették neki, hogy aláírják a követelését. Kéri Ámon drogériában dolgozott január óta, a májusi és a júniusi bére nem érkezett meg, 120 ezer forinttal tartoznak neki. Ő feljelentést is tett az ügyben. 
    A diákok arról is beszéltek, hogy a velük történtek után megrendült a bizalmuk a diákszövetkezeti munkában. "Ingadozó a hangulat" a károsultakat összefogó közösségi csoportban, vannak, akik nagyon ingerültek, mert nem látják, hogy valóban meg fogják kapni a pénzüket, holott abból fizetnék a lakásukat, etetnék a gyermeküket - közölték. A csalódottság miatt egyre kevesebben vannak a csoportban - tették hozzá. 
    Az úgynevezett Czeglédy-ügyben bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyészség.
    Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásban van. A gyanú szerint az általa vezetett, munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba, aki egy - a többi között magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő - szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését. 
    Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó