Emma napja van. | 2024.04.19

Újabb képviselő távozik a német AfD Bundestag-frakciójából

2017-10-04 17:27:00

Frauke Petry társelnök után szerdán egy újabb képviselő távozott az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójából. 

    Német hírportálok beszámolói szerint a távozó képviselő Mario Mieruch, a párt Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezetének korábbi helyettes vezetője, akit Frauke Petry és férje, Markus Pretzell - az AfD észak-rajna-vesztfáliai volt vezetője - hívei között tartanak számon.
    Az AfD eredetileg 94 fős szövetségi parlamenti képviselőcsoportjának létszáma így 92-re csökken, de továbbra is az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló párt a harmadik erő a szeptemberben megválasztott Bundestagban, amely várhatóan október 24-én tartja alakuló ülését.
    Frauke Petry és Markus Pretzell közvetlenül a Bundestag-választás után távozott az AfD-ből, arra hivatkozva, hogy a csak a tiltakozásra építő, "fundamentális ellenzékiség" irányvonalát követve a párt nem válhat kormányképessé, és így nem hajthatja végre a Németországban szerintük szükséges "konzervatív fordulatot". A két politikussal tartott az észak-rajna-vesztfáliai és a szászországi tartományi gyűlés (Landtag) két-két további tagja, a mecklenburg-elő-pomerániai Landtag AfD-frakciójából pedig négyen távoztak.
    Ugyancsak szerdán a drezdai ügyészség vádat emelt Frauke Petry ellen úgynevezett eskü alatti nyilatkozatban tett hamis állítás miatt. Az eljárás egy 2014-es pártfinanszírozási ügy miatt indult. Az AfD az akkori szászországi Landtag-választás előtt felszólította listán induló jelöltjeit, hogy nyújtsanak kölcsönt a pártnak, és egy nyilvánosságra került szerződés alapján kikötötték, hogy a jelölt megválasztása esetén a kölcsön automatikusan adománnyá minősül.
    Azonban Frauke Petry 2015-ben a Landtag választási ellenőrző bizottsága előtt eskü alatt tett nyilatkozatában azt állította, hogy a Landtagba bejutó jelöltek két megoldás közül választhattak; dönthettek úgy, ragaszkodnak a kölcsön visszafizetéséhez, de úgy is, hogy nem kérik vissza a pénzt, amely így pártadománynak minősül.
    A drezdai ügyészség közleménye szerint ez a kijelentés ellentétben áll a kölcsönszerződések tartalmával. Az eljárás következő lépésében a drezdai tartományi bíróságnak kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a vádindítványt. A közleményben hozzátették, hogy Frauke Petry mentelmi jogát már felfüggesztette a szászországi Landtag.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó