Andrea napja van. | 2024.04.18

Berlin a spanyol alkotmánynak megfelelő megoldást sürget

2017-10-04 15:35:00

A Katalónia függetlenségéről tartott múlt vasárnapi népszavazás Spanyolország belső ügye, amelyet csak a spanyol alkotmány és a demokratikus rend keretei között lehet megoldani - mondta a német kormányszóvivő szerdán Berlinben.

    Steffen Seibert tájékoztatóján nem kommentálta részletesen a népszavazás körüli fejleményeket, az újságírói kérdésekre rendre azt hangoztatta, hogy spanyol belügyről van szó.
    "Egyáltalán nem tartozik a feladataim közé, hogy spanyolországi rendőrségi műveleteket értékeljek" - mondta például arra a kérdésre, miként értékeli a német kormány a rendőrök és a Katalónia függetlenségéért tüntetők több száz sebesülttel járó összecsapásait, tekintettel arra, hogy Berlin az elsők között ítéli el a rendőri erőszakot, ha Törökországban vagy Oroszországban történik.
    Szintén újságírói kérdésre elmondta, Angela Merkel kancellár nem törekszik arra, hogy közvetítsen Madrid és a katalán kormányzat között.
    Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Németország erőteljesen érdekelt Spanyolország stabilitásában, és fontosnak tartja, hogy a népszavazás körüli konfliktus a jogállami elveknek megfelelően rendeződjék.