Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekas Sándor: az idei OMÉK-on 100 ezer körül mozgott a látogatók száma

2017-10-04 12:43:00

Az Országos Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron (OMÉK) a látogatók száma 100 ezer körül mozgott, nagy számban vettek részt fiatalok is és mintegy 1000 kiállító mutatta be termékeit a rendezvényen - mondta Fazekas Sándor, a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán. 

    Hozzátette: az idén első alkalommal rendezett szakmai napra 1500-an látogattak ki. 
    Az idei vásáron a Kárpát-medence élelmiszerei önálló standon mutatkoztak be, ami a miniszter szerint felkeltette érdeklődését jó néhány kereskedelmi láncnak. 
    A visegrádi országok (V4) agrárminisztereinek találkozójáról elmondta, hogy a megbeszéléseken egyebek mellett a közös agrár politikával és az élelmiszerek kettős minőségével foglalkoztak. Utóbbiról megjegyezte, hogy a magyar mezőgazdaság export termékei, egységesen kiváló minőségűek.
    Fazekas Sándor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában közölte: az OMÉK megerősítette a magyar élelmiszergazdaságban betöltött pozícióját és a nemzetközi szerepét is, hiszen ez a régió tradicionálisan legkomolyabb, legelismertebb eseménye.   
    A miniszter a kiváló magyar élelmiszer védjegyről elmondta, hogy ez egy rangos elismerés, az idén 11 díjazott volt, és már mintegy 100 termék tartozik ebbe a körbe.
    Az OMÉK idei díszvendége Japán volt, ehhez kapcsolódóan Fazekas Sándor megjegyezte: Japán az Európai Unión kívüli legfontosabb felvevő piaca a magyar élelmiszereknek.