Emma napja van. | 2024.04.19

Az MNB 8,5 millió forint bírságot szabott ki az Erste Vienna Biztosítóra

2017-10-04 10:51:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8,5 millió forint bírságot szabott ki az Erste Vienna Biztosítóra, egyebek közt tőkeszámítási, számviteli, kiszervezési és vállalatirányítási hiányosságok, továbbá a biztosítási szerződések tartalmi elemeire, és az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.

    A jegybanki átfogó vizsgálat 2014. február 18-tól a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.
    A vizsgálat megállapította egyebek közt, hogy az Erste Vienna Biztosító a szavatolótőke-szükséglet számítása során nem vett figyelembe minden számszerűsíthető kockázatot, és problémát talált a biztonságtechnikai tartalékok számításánál és dokumentálásánál is. Feltárta továbbá, hogy a társaság számviteli eljárásai és felügyeleti adatszolgáltatása nem mindenben felelt meg a Szolvencia 2 rendszer által támasztott jogszabályi követelményeknek.
    Az MNB jogsértésként azonosította, hogy az Erste Vienna Biztosító életbiztosítási szerződéseinek kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei több szerződési feltételt érintően nem voltak összhangban a vonatkozó jogszabályi előírásokkal.  A biztosító az életbiztosítási szerződéskötéskor és annak tartama alatt rendszeresen teljesítendő ügyféltájékoztatási kötelezettsége, valamint a panasz- és adatkezelési tevékenysége körében sem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.
    A jegybank határozatában kötelezte a biztosítót a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A társaságnak a jogsértések kapcsán ez év december 31-ig kell beszámolnia az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről - írták.