József napja van. | 2024.03.19

Európai uniós értéktári engedélyért folyamodott a KELER

2017-10-03 17:14:21

A központi értéktári szolgáltatásokat nyújtó KELER Zrt. szeptember 29-én beadta az úgynevezett CSDR (Central Securities Depositories Regulation) szabályoknak megfelelő működéshez szükséges engedélykérelmét a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Az engedély elbírálására, a formai ellenőrzést követően, 6 hónapja van a hatóságnak, így az uniós értéktári engedély megszerzése 2018 tavaszán várható - közölte a társaság kedden.

    A KELER ismerteti: a CSDR-t a 2008-ban elmélyülő pénzügyi válság hívta életre, hogy biztonságosabban, hatékonyabban és átláthatóbban működjenek a tőkepiacok. Ez az egyik legfontosabb válság utáni uniós szabályozás, amely a központi értéktárak működésére vonatkozik, és jelentős lépés egy egységes európai tőkepiac létrejötte felé.
    A CSDR szabályozásán belül az egyik legfontosabb a várhatóan 2019-től hatályba lépő kiegyenlítési fegyelemre vonatkozó előírás, amely kötelezővé teszi az értéktár számára, hogy pénzbüntetést szabjon ki késedelmes teljesítéskor a szolgáltatókkal szemben.
    A CSDR legfontosabb rendelkezései közé tartozik például a kötelező dematerializáció vagy immobilizáció is: 2023-tól minden transzferálható értékpapírt értékpapírszámlán kell majd nyilvántartani.
    A közlemény szerint a CSDR a KELER-rel közvetlenül és közvetve kapcsolatban álló összes szereplőt érinti, így a pénzügyi szolgáltatókat, köztük a bankokat, brókercégeket, illetve mindenkit, akinek valamilyen számlája van ezen cégeknél.
    Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye, leányvállalata, a KELER KSZF klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány