József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2017-10-03 16:02:22

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa időjárását alapvetően két légköri képződmény alakítja. Oroszország északi részétől egészen a Fekete-tengerig nagykiterjedésű magasnyomás húzódik. Területén barátságtalan az idő, a szinte teljesen zárt felhőzet alatt a hőmérsékletingás csekély; az éjszakai 1, 4 fokról csupán 5, 9 fok közé emelkedik napközben a hőmérséklet. Az anticiklon déli, délnyugati peremén is csendes, eseménytelen az időjárás, de ott több órára kisüt a nap. Ugyanakkor Észak- és Nyugat-Európa felett egy a középpontjával a Norvég-tenger felett örvénylő ciklon hatása érvényesül. Az Észak-Skandináviától a Germán-lengyel-alföldön át egészen Dél-Franciaországig húzódó frontrendszere mentén sok a felhő, többfelé esik az eső. A front felhőzete a Kárpát-medencét is elérte, és viszonylag gyorsan helyeződik kelet felé, szerda estig már a Keleti-Kárpátokat is elhagyja. A front mögött áramló szárazabb levegő hatására a medencében holnap már több órára kisüt a nap.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig:
    --------------------------------------------------
    Délkeleten is beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor, estig a Tiszántúlig jut el a csapadékzóna. Éjszaka már keleten is több helyen eshet, ugyanakkor nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, hajnalra már csak a keleti határ mentén lehetnek felhős körzetek. Szerdán országszerte több órára kisüt a nap, a délutáni óráktól növekszik meg nyugat felől a fátyolfelhőzet, számottevő csapadék sehol sem valószínű. Kedden a kora esti óráktól átmenetileg többfelé megerősödik az északnyugati szél, szerdán élénk, északkeleten néhol erős nyugati szélre számíthatunk.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 16 és 20 fok között várható.