József napja van. | 2024.03.19

Az ÁSZ szerint mindenről tájékoztatták a Jobbikot

2017-10-03 15:39:11

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közlése szerint eljuttatták a Jobbikhoz a párt gazdálkodásának ellenőrzésével kapcsolatban a részletes eljárási szabályokat is tartalmazó ellenőrzési programot, a 2017 első fél évére vonatkozó ellenőrzés tervét pedig a számvevőszék honlapján tették közzé.

    A számvevőszék kedden közölte, hogy az ügyészséghez fordult, mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. A közlemény szerint az ÁSZ a július 10-én nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodása törvényességének ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.
    Az ellenzéki párt közleményben reagált. Közlésük szerint teljes mértékben együttműködtek a számvevőszékkel, és a 2015-2016-os évi dokumentumokkal kapcsolatban többször személyesen is egyeztettek a hivatallal. A 2017 első fél évét illető ellenőrzésről azonban nem tudtak, és az az ÁSZ honlapján lévő ellenőrzési tervben sem szerepelt - írták.
    Az ÁSZ az MTI megkeresésére azt írta: továbbra is fenntartják, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom - többszöri megkeresés ellenére - nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.
    A közlés szerint az ÁSZ a párt gazdálkodásának törvényességével kapcsolatos adatokat és dokumentumokat kért a Jobbiktól, amely ennek a levélben és helyszínen történt adatbekérések ellenére nem tett eleget. Az ellenőrzés során a helyszíni adatbekérés sem volt eredményes - tették hozzá. 
    Hangsúlyozták: az ÁSZ megküldte a pártnak a számvevőszéki ellenőrzés részletes eljárási szabályait is tartalmazó ellenőrzési programot, illetve az ÁSZ minden értesítésében tájékoztatott az adatszolgáltatás teljesítésének törvényben meghatározott rendjéről, valamint az elmulasztás lehetséges jogkövetkezményeiről. 
    Az ellenőrzés időszakával kapcsolatos kifogásra reagálva az ÁSZ azt írta: a honlapján elérhető a 2017 második félévi ellenőrzési terve, ebben 34. témasorszám alatt található meg a Jobbik szabályszerűségi ellenőrzésének témalapja.
    Eszerint törvényi előírás alapján az ÁSZ kétévente ellenőrzi azoknak a pártoknak a gazdálkodását, amelyek rendszeres költségvetési támogatásban részesültek. "Az ellenőrzés hatóköre kiegészülhet kockázatjelzések alapján, a kockázatértékelés függvényében további lényeges ügyek szabályosságának ellenőrzésével az ellenőrzés megkezdésének időpontjáig" - idézték a témalapot a közleményben. Mindezt nemcsak az ÁSZ nyilvános ellenőrzési terve, hanem a pártnak küldött ellenőrzési program is tartalmazta - fűzték hozzá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány