József napja van. | 2024.03.19

Október 31-én egész napos központi megemlékezést tartanak

2017-10-03 14:30:36

Október 31-én a Papp László Budapest Sportarénában tartják a reformáció jubileumi emlékévének központi megemlékezését - jelentették be a szervezők kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. 

    Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa elmondta, hogy a reformáció 500. évfordulója előtt tisztelgő rendezvény 10 órakor protestáns istentisztelettel kezdődik, majd Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mond beszédet.
    A délelőtti programot a Duna televízió élőben közvetíti, a délutáni műsort pedig az M5 kulturális csatorna felvételről sugározza majd - közölte.
    A miniszteri biztos kiemelte, szeretnének méltó módon, oldottan, közösségben ünnepelni, lelki és szellemi programot kínálni. Olyan műsort állítottak össze, amely nem csupán az egyházról, hanem a nemzetről, Európáról és az egész világról is szól.
    Pozsgai Zsolt, a központi megemlékezés rendezője közölte: október 31-én délután verses, zenés, táncos, filmbejátszásokkal színesített gálaműsorral folytatódik a rendezvény.
    Elmondta azt is, a Puskás Ferenc Stadion metróállomásnál megtekinthetik az érdeklődők a reformáció történetéről szóló vándorkiállítást, amelyet egy csuklós buszban rendeztek be.
    Az egész napos rendezvényre több mint tízezer embert várnak. A belépőjegy 500 forintba kerül, az ebből befolyó összeget jótékony célra ajánlják majd fel.
    További információ a www.reformacio2017.hu oldalon található.
    Október 31-e a reformáció emléknapja, ekkor világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.