Emma napja van. | 2024.04.19

Vadai Ágnes: a demokratikus ellenzék számára Horn Gyula igazodási pont

2017-10-03 08:18:59

Újabb demokratikus ellenzéki értéket árult el Vadai Ágnes. Mint mondotta, a demokratikus ellenzék számára Horn Gyula, az elmúlt 27 év legnagyobb miniszterelnöke, igazodási pont. Ezzel a kijelentésével lesajnálta főnökét, Gyurcsány Ferencet, akit ezek szerint a második legnagyobbnak tart. Gyurcsány, Vadai értékítélete szerint, csak másodosztályú legnagyobb miniszterelnök, mert a magaslatokat a legnagyobbak legnagyobbika, Horn Pufajkás Gyula foglalja el.

Vadai rávilágít a demokratikus ellenzéknek titulált posztkommunista, populista gyülekezet „demokratikus értékrendjére”, gondosan kerülve a rendszerváltás szót. Ikonjuknak a hazaáruló, törvénytelen kádári diktatúra pufajkás harcosát, Horn Gyulát tartják.

Ki volt a Vadai által miniszterelnökök miniszterelnökének tartott Horn Gyula?

1956 decemberétől 1957 júniusáig az MSZMP KB felkérésére a karhatalmi őrszolgálatnál, az úgynevezett pufajkásoknál volt állományban.

Horn Gyula azt mondta, hogy először a nemzetőrségnél szolgált, de pálfordulását későbbi nyilatkozataiban,  filmrendező bátyja halálával magyarázta. Horn Géza halálának körülményei máig vitatottak, többek szerint egy szovjet jármű gázolta őt halálra, és nem a fegyveres forradalmárok ölték meg.

Horn Gyula, 1957-ben megkapta a Munkás-paraszt Hatalomért Emlékérmet, az „ellenforradalom” leverésében fontos szerepet játszó személyeknek járó magas kitüntetést.

1994-1998 között Magyarország miniszterelnöke, Bokros Lajossal, a „Bokros-csomag” megszorításaival tették tönkre az országot. A négy év elég volt a kommunista restaurációra. Tömegével jöttek vissza a közéletbe a diktatúra felelősei.

Horn Gyula értékrendjét jól szemlélteti, hogy miniszterelnöki titkárságának vezetésével a tömeggyilkos Apró Antal lányát, Gyurcsány Ferenc anyósát, dr.Apró Piroskát bízta meg.

A kommunista diktatúra működtetőinek felelősségre vonásának elmaradása okozza a mai groteszk helyzetet, hogy azoknak, akiknek semmi keresnivalója nem lenne a közéletben, demokratikusnak nevezik magukat. 

(címlapfotó: Vadai Ágnes, forrás PestiSrácok, MTI)

(di)