Auguszta napja van. | 2024.03.29

Továbbra is fontos a veszélyeztetettek hepatitis-szűrése

2017-09-30 16:02:00

Továbbra is fontos a veszélyeztetettek szűrése hepatitis C ellen, mivel a hosszú lappangási idő miatt sokan élhetnek a vírussal anélkül, hogy tudnának róla - mondta Werling Klára hematológus, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete elnöke az M1 aktuális csatornán szombaton. 

    Közölte, szombaton 15 óráig Budapesten a Lurdy Ház földszintjén, valamint Zalaegerszegen, Kaposváron, Ajkán, Székesfehérváron, Egerben, Szolnokon és Békéscsabán várják az érdeklődőket gyors és fájdalommentes szűrővizsgálattal, valamint felvilágosítással mindegyik hepatitis vírusról.    
    A hematológus ismertette, hogy a hepatitis A és B ellen ma már van oltás, de a hepatitis C ellen még nincs, és mivel csak 1992-ben ismerték föl, ezt megelőzően a vérkészítményekkel - a szűrés hiánya miatt - megfertőzhették a műtéten átesett betegeket. Fertőzöttek lehetnek a droghasználók vagy a tetováltak is, a fertőzésről a magas májenzim árulkodhat - tette hozzá. Elmondta, hogy a hepatitis C jellemzően vér útján terjed és nem lehet kizárni az átadást nemi úton sem, A cseppfertőzés azonban kizárható, így a mindennapi érintkezés veszélytelen, a családból, közösségből vagy munkahelyről kizárás nem indokolt. A vírus terjedéséért becslések szerint jelenleg 75 százalékban a droghasználat felelős - tette hozzá. 
    Werling Klára hangsúlyozta, hogy a fertőzés nem jár sárgaságos tünettel, lappangva alakul át krónikus májgyulladássá, 20-30 év elteltével pedig májzsugor és májrák alakulhat ki. Gyógyítani azonban ma már lehet, hiszen két éve kaphatóak azok a tabletták, amelyekkel kiváltható a mellékhatásokkal járó hosszadalmas, és a betegek 60 százalékánál eredménytelen injekciós kezelés - tette hozzá.