Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM- államtitkár: alacsony hiány mellett csökkenő pályán marad az államadósság

2017-09-29 13:50:00

A kormány szándéka változatlanul az, hogy gazdaságpolitikai céljaival összhangban biztosítsa az államháztartás stabilitását, az államháztartási hiány alacsonyan tartása mellett ehhez az államadósság arányának további csökkentése járul hozzá - mondta Banai Péter Benő, a  Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az MTI-nek, pénteken. 

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikálta, hogy a  kormányzati szektor az előzetes adatok szerint 270,5 milliárd forint többlettel zárta az idei első fél évet, ez a GDP 1,5 százaléka volt, az előző év azonos időszakához képest 183,9 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,0 százalékponttal magasabb. A KSH közlése szerint a  kormányzati szektor hiánya 2016-ban - a nemzeti számlák második  előzetes adatai alapján - 656,5 milliárd forint volt, a GDP 1,9 százaléka. Az adatokat a KSH a túlzotthiány-eljárásról (Excessive Deficit Procedure - EDP) szóló jogszabály alapján, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA 2010) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően jelentette az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak. A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2016 végén 26 164 milliárd forint volt, a GDP 73,9 százaléka.
    Banai Péter Benő elmondta:  az uniós szabályok alapján a tagországok statisztikai hatóságai évente kétszer szolgáltatnak adatot az úgynevezett EDP-jelentésben az Eurostat részére a kormányzati szektor két kiemelt mutatójának, a kormányzati szektor hiányának és adósságának alakulásáról. A jelentés összeállításért Magyarországon a KSH felelős, amely a mindenkori kormányzattól függetlenül, tisztán szakmai szempontok alapján határozza meg annak számszaki tartalmát.
    Kiemelte: az Eurostat és a KSH között egyes módszertani kérdésekben eltérőek voltak az álláspontok. Az elmúlt hónapokban ezért hosszantartó egyeztetéseket folytattak egyes, a magyar államadósság és hiány meghatározásakor figyelembe veendő tételekről. Végül megszületett a szakmai konszenzus, hogy milyen tételeket kell beszámítani a kormányzati szektor említett mutatóiba. A kormány a döntést tudomásul veszi, költségvetési politikájában pedig továbbra is elkötelezett az alacsony hiány és az államadósság arányának csökkenő pályán tartása mellett - mutatott rá az NGM államtitkára.
    Hozzátette: különböző módszertani pontosításokat ugyancsak végrehajtott a KSH, így mind a hiány, mind az államadósság aránya módosult az előző, tavaszi adatközléshez képest. Eszerint 2016-ra a hiány 1,9 százalék lett, míg az államadósság a GDP 73,9 százaléka volt. Mindez nem befolyásolja az államháztartás két legfőbb mutatójának az utóbbi években látható kedvező alakulását, ebből adódóan nincs reális veszélye annak sem, hogy Magyarország ellen ismét túlzott-hiány eljárás induljon a jövőben - hangsúlyozta Banai Péter Benő.