Emma napja van. | 2024.04.19

Jakab István: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége

2017-09-29 12:21:00

Elfogadhatatlannak nevezte az Országgyűlés alelnöke a nyugat-európai és a közép-európai piacokra szánt élelmiszerek kettős minőségét pénteken, Székesfehérváron, a harmadik alkalommal megrendezett Fejér megyei termelői mustra sajtótájékoztatóján.

    Jakab István hangsúlyozta, hogy a probléma még fontosabb területté teszi az élelmiszerminőség ellenőrzését, és megjegyezte, hogy csak rövid ellátási láncokkal, a termelő és a vevő közvetlen kapcsolatával lehet az áruk minőségét, frissességét garantálni.
    Beszámolt arról a kormányzati elképzelésről, hogy vidéken, a ház körül, saját gazdaságban keletkezett többlet hasznosításában a régi ÁFÉSZ szakcsoportok mintájára szeretnének logisztikai rendszert kialakítani egy-egy térségben. Ezekben a központokban nemcsak a felvásárlás, hanem egyfajta szolgáltatás is elérhető lenne - mondta, és utóbbira példaként a vágópontot említette, ahol a felnevelt baromfit szakszerűen levágnák és szállításra előkészítenék.
    Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkára az őstermelők segítését a minőségi és bioélelmiszerek termelésében kulcsfontosságúnak nevezte. Megjegyezte, hogy ők az Európai Bizottság szabályai szerint nem juthatnának beruházási támogatásokhoz, ezért a néhány ezer négyzetméteren gazdálkodó őstermelőket az állam támogatja: főállású őstermelőkként és vállalva a birtokméretük növelését 15 ezer eurós átalánytámogatást kaphatnak. A rendelkezésre álló ötmilliárdos keretből első körben egymilliárd forintot osztottak ki több mint 230 kisüzem között - tette hozzá.
    Az államtitkár fontosnak nevezte az eddig csak alapanyagot előállító, de idővel piaci megjelenést tervező termelők támogatását is. Számukra az élelmiszeripari pályázatok nyújtanak segítséget: a több mint 160 milliárd forintos keretből eddig már 90 milliárd forintnál is többet odaítéltek, amelyből majdnem ötmilliárd forint jutott a családi gazdaságoknak.
    Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok kialakulását segítendő négymilliárd forintos keretet különítettek el. Ebből a csomagból azok a nonprofit szervezetek, konzorciumok, gazdasági társaságok részesülhetnek, amelyek a közvetítőket és kereskedőket kihagyva, a termelők és a fogyasztók közötti termékutakat biztosítják.
    A Fejér megyei termelői mustra és vásár keretében pénteken szakmai konferenciát tartanak, ahol az előadók a termelői piacok, az élelmiszerbiztonság, a pályázatok és az értékesítés témakörökben tartanak előadásokat. Szombaton a Jancsárkertben közönségnapot tartanak, ahol a hagyományos háztáji, kézműves élelmiszerek mellett bio-, glutén- és laktózmentes, valamint paleo élelmiszereket is kínálnak.