Andrea napja van. | 2024.04.18

Adó- és kiadáscsökkentés a jövő évi francia költségvetésben

2017-09-27 17:54:23

Emmanuel Macron francia államfő a választási kampányban tett ígéretének megfelelően jelentős adócsökkentést, a Brüsszelnek tett kötelezettségvállalásának megfelelően pedig példa nélküli kiadáscsökkenést irányoz elő a szerdán bemutatott jövő évi költségvetésben, amely gazdaságösztönző intézkedéseket is tartalmaz.

    Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint a javuló gazdasági konjunktúrának köszönhetően a büdzsé "kivétel nélkül minden francia számára kedvező lesz". A tárcavezető, aki jövőre 1,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol, azt sem tagadta, hogy a vagyonadót azért alakították át kizárólag az ingatlanvagyont sújtó adóvá, hogy így ösztönözzék az új beruházásokat a vállalatoknál. "Felhalmozást szeretnénk teremteni azért, hogy majd legyen mit szétosztani" - fogalmazott a gazdasági miniszter.
    A baloldali ellenzék elsősorban a vagyonadó reformját bírálta azért, mert az 3,5 milliárd eurót hagy a legvagyonosabbaknál, s a tőkehozamra ezentúl egykulcsos 30 százalékos adó vonatkozik.
     Gérald Darmanin költségvetési miniszter azt emelte ki, hogy a jövő évi költségvetés figyelembe vesz minden választási ígéretet, jóllehet az adócsökkentés csak 7 milliárd euró lesz, szemben a kampányban ígért 10 milliárddal. Ennek oka, hogy a munkáltatói járulékfizetések eltörlése a munkavállalók vásárlóerejének növelése érdekében két lépcsőben történik, január 1-jén és október 1-jén, miközben január 1-től mindenki számára nő a társadalombiztosítást finanszírozó adónem, a CSG. A tárca azt állítja, hogy 2018. december 31-ig a háztartások és a vállalatok ténylegesen 10 milliárd euróval kevesebb adót fognak fizetni.    
    A francia kormány a Brüsszelnek tett ígéretének megfelelően jövőre is a GDP-arányos 3 százalékos határ alatt tartja a költségvetési hiányt, amelyet idénre 2,9, jövőre pedig 2,6 százalékra tervez. 
    "Muszáj volt visszatérnünk a párbeszéd útjára az Európai Bizottsággal, és a példamutató politikánk erősíti a köztársasági elnököt az Európa újraalapítását célzó ambiciózus projektjében" - mondta Christophe Castaner kormányszóvivő Emmanuel Macronnak a Sorbonne egyetemen kedden bemutatott uniós reformterveire utalva. Azt is elmondta, hogy jövőre 16 milliárd euróval csökkennek az állami kiadások, amire még nem volt példa.
    A lakásépítésre 1,7 milliárd euróval kevesebbet szán a kormány, az államilag támogatott munkahelyektől 1,5 milliárd eurót von el, s a jelenlegi 330 ezerről 200 ezerre csökkenti a számukat, de a szociális és közlekedési támogatások is csökkennek, a közszférában 1600 állás szűnik meg, a társadalombiztosítási kiadások pedig mintegy 5,5 milliárd euróval csökkenek. 
    Emmnauel Macron a biztonság megerősítését és az oktatás fejlesztését jelölte meg mandátuma két elsődleges feladatának, ennek értelmében a védelmi tárca büdzséje 1,8 milliárd euróval nő, a rendőri erőknek 1,6 milliárd euróval jut több, s a felsőoktatásra is 700 millió euróval többet költ jövőre a francia kormány.