Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kovács Zoltán: a legtöbb magyar ember számára egy élet munkája a kilátásba helyezett bírság

2017-09-27 09:00:40

A legtöbb magyar ember számára egy élet munkáját jelenti az az összeg, amelyet egy 2016-os európai bizottsági javaslattervezet szabna ki a tagállamokra az át nem vett illegális bevándorlók után - mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában szerdán. 

    Kovács Zoltán kifejtette: a testület azt kezdeményezte, hogy minden át nem vett migráns után fejenként 250 ezer euró, vagyis mintegy 78 millió forint úgynevezett szolidaritási büntetést fizessenek azok az uniós tagállamok, amelyek nem hajlandók részt venni az illegális bevándorlók befogadásában.
    A kormányszóvivő szerint ez mutatja azt a szándékot, hogy mindazokat meg kell büntetni, akik nem értenek egyet a brüsszeli bevándorláspolitikával. Példaként említette a további szankciókra a kohéziós alapok, illetve az agrártámogatások "lecsípését" is. Hangsúlyozta: Magyarország elfogadhatatlannak tartja ezt, és nem enged álláspontjából.
    Kovács Zoltán jelezte azt is, hogy a következő időszakban az uniós döntési mechanizmus szinte minden szintjén szóba fog kerülni az illegális bevándorlás. 
    Mindenkire hárul feladat, leginkább a miniszterelnökre, akinek az Európa Tanács ülésein határozottan és kellő támogatással kell képviselni Magyarország érdekeit - fogalmazott.     A kormányszóvivő hozzátette: ezért is kérik az embereket, hogy a korábbiakhoz hasonlóan minél többen töltsék ki a nemzeti konzultációs kérdőívet, mivel a válaszok nem csak eligazítást adnak arról, mit gondolnak, hanem muníciót is jelentenek azoknak, akik a magyar álláspontot képviselik.