Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kovács Zoltán: a kormány mindent elkövet, hogy a "Soros-tervet" senkire ne lehessen ráerőltetni 

2017-09-25 14:26:08

A magyar kormány mindent elkövet, hogy a "Soros-tervet", valamint az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket ne lehessen ráerőltetni olyan országokra, amelyek ezt nem szeretnék - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn az MTI-nek.

    Kovács Zoltán, aki egy osztrák és német újságírók részvételével tartott bécsi háttérbeszélgetés után nyilatkozott, arról beszélt: ahogy ezeken a rendszeres sajtóeseményeken, most is az illegális migráció témája állt a középpontban. 
    Hangsúlyozta: Magyarország az európai uniós tagállamok közül talán a legkövetkezetesebben képviseli álláspontját ebben a kérdésben. A kormány kezdetektől határozott és egyértelmű álláspontot képviselt: elutasította, hogy bárki lehetőségként tekintsen arra, ami Európa határain történik, és meg akarja szervezni a migrációt - mondta a kormányszóvivő. 
    Úgy folytatta: az ország javaslatokat is tett a probléma megoldására, 2015 szeptemberében, majd 2016 elején a miniszterelnök hatpontos tervben, valamint a Schengen 2.0-s tervben ismertette, hogyan lehetne közös európai fellépéssel elejét venni az illegális migrációnak. Kovács Zoltán megjegyezte: ezen javaslatok jelentős része azóta megvalósult, további elemek bevezetésének lehetőségéről pedig tárgyalnak.
    Közölte: a háttérbeszélgetésen szó volt arról is, hogy nemzeti konzultáció indul a "Soros-tervről". Úgy fogalmazott: létezik a terv, amelyet "Soros György maga hívott így", elemeiről, részleteiről több fórumon beszélt. Szerinte látható, hogy ennek elemei hogyan köszönnek vissza azokban az intézményes vagy politikai tervekben, amelyek "Brüsszelben, valamint néhány nyugat-európai országban" megjelennek.
    Kovács Zoltán kiemelte: a magyar kormány mindent elkövet az ellen, hogy a "Soros-tervet", valamint az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket - az európai intézmények jogköreit meghaladva - rá lehessen erőltetni olyan országokra, amelyek ezt nem szeretnék. Ilyen például a kvótarendszer, amely ellen nemcsak Magyarország, hanem a visegrádi országok is határozottan tiltakoztak - fűzte hozzá.
    Kitért arra is, hogy a háttérbeszélgetésen szóba kerültek a vasárnapi német és a közelgő osztrák választások. A magyar álláspont az, hogy más országok polgárainak döntéseivel "legfeljebb akkor foglalkozunk, ha ránk nézve vannak következményeik" - mondta. Hozzátette: az a legfontosabb, hogy a németek hogyan döntöttek, illetve az osztrákok hogyan döntenek majd, Magyarország ezeket tiszteletben fogja tartani.
    A kormányszóvivő szerint az újságírói hozzászólásokból, kérdésekből is kiderült, "az a felismerés Ausztriában", hogy érezhető eredményeket hozott az országban a migráció elleni határozott magyar fellépés.