Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ónodi-Szűcs: 1,9 milliárd forintból fejlesztik Újbuda gyermekegészségügyi ellátását

2017-09-25 13:54:08

Csaknem kétmilliárd forintból bővítik Újbuda gyermekegészségügyi járóbeteg-ellátását.

    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, a XI. kerületi Szent Kristóf Szakrendelő gyermekegészségügyi járóbeteg-szakellátását költöztetik át a szomszédos volt iskolaépületbe annak átalakítása után.
    Az államtitkár utalt arra, hogy az előző uniós ciklusban több mint 500 milliárd forintból fejlesztették a vidéki egészségügyi ellátást, azonban a központi régió ellátását kormányzati forrásból kell megújítani. Ezzel összefüggésben hozzátette: a következő tíz évben több mint 700 milliárd forint jut fejlesztésre ebben a régióban.
    Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta azt is, hogy a kormány már döntött arról, első lépésként 40 milliárd forintot szán az Egészséges Budapest Programon belül a kórházi ellátás fejlesztésére, átalakítására, ebből 21,7 milliárdot technológiai fejlesztésre, 18 milliárd forintot pedig a tervezések megindítására fordítanak.
    A fekvőbeteg-ellátó intézményeken kívül fejlesztik a járóbeteg-szakellátást is - emelte ki az államtitkár -, erre a programra több mint 24 milliárd forint jut majd 2020-ig a központi régióban.
    Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy már 2010-ben elhatározták, fejlesztik a kerület gyermekszakellátását, amire nagy szükség van a budai oldalon, hiszen a Szent János Kórházban például csak 93 ágyon van gyermekellátás. 
    Mint mondta, a XI. kerület a legnagyobb és legnépesebb a fővárosban, a gyermekszakrendelések új épületbe költözésével évente százezer gyermek ellátását tudják biztosítani, emellett lehetőség lesz egynapos sebészeti beavatkozások elvégzésére is az új épületben.
    Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fővárosi fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa is arról beszélt, az Egészséges Budapest Program keretén belül a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kapott a járóbeteg-ellátás fejlesztése. Mint mondta, a járóbeteg-ellátás nagyban képes tehermentesíteni a drágább kórházi ellátást, így ezzel a területtel is foglalkozni kell.
    Dél-Buda a legdinamikusabban fejlődő városrész az agglomerációt is beleértve, és jelenleg nincs olyan kórház a térségben, amely a kerületben élő gyermekek ellátását tudná biztosítani - tette hozzá.
    Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere arról beszélt, hogy az új gyermekegészségügyi központban tizenhét szakma kap majd helyet, és a fejlesztéssel egy időben a védőnői körzetek kialakítása is zajlik a kerületben.
    Az 1,9 milliárd forint összegű beruházás 2018 első negyedévében kezdődik, a befejezés várhatóan 2019-ben lesz. A műszerbeszerzést a XI. kerületi önkormányzat vállalta magára.