Tivadar napja van. | 2024.04.20

Osztják a szavazólapokat az október 1-i katalán függetlenségi népszavazásra

2017-09-24 18:40:00

 

Katalónia-szerte osztják a szavazólapokat az október 1-i katalán függetlenségi népszavazásra.

 

    "Több mint 1 millió szavazólap már szabadon repül" - tette közzé Twitter-üzenetét az Ómnium Cultura nevű civil politikai mozgalom elnöke vasárnap.
    Jordi Cuixart, ezt megelőzően a belvárosban, egy a népszavazásra buzdító rendezvényen jelentette be, hogy elkezdik osztani majd a szavazólapokat, és arra kért mindenkit, hogy vegyen részt benne "a szabadság, a demokrácia és a testvériség" jegyében.
    Sajtóbeszámolók szerint diákok több mint 100 ezer szavazólapot osztottak szét Barcelonában rövid idő alatt.
    Az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű szervezetek egy héttel a népszavazás előtt összesen mintegy 300 rendezvényt hirdettek meg egész Katalóniában "Maraton a demokráciáért" címmel "tömeges válaszként a katalán intézmények és a véleménynyilvánítás szabadság elleni támadásokra".
    A referendum megrendezését, amelynek kérdése: "Akarja-e, hogy Katalónia önálló állam legyen köztársaság formájában?" a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, amíg meghozza végleges ítéletét arról, hogy alkotmánysértő-e. Az ország törvényeinek értelmében addig a népszavazás megtartása illegális.
    A katalán kormány ezt figyelmen kívül hagyva tovább folytatja a voksolás előkészítését, mondván: helyi választási győzelmükkel 2015-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy megtartsák a népszavazást, így ezt a megbízatást teljesíteniük kell.
    A spanyol állam viszont azt közölte: minden törvényi lehetőséget felhasznál, hogy megakadályozza a voksolást. 
    Szerdán több mint 41 helyszínen, köztük katalán kormányzati hivatalokban tartottak házkutatásokat, és őrizetbe vettek 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és lefoglaltak több mint kilenc millió szavazólapot.
    Oriol Junqueras, katalán elnökhelyettes ezután azt nyilatkozta, hogy már nem tudják úgy megtartani a voksolást, ahogy szerették volna, de így is mindenképpen megrendezik.
    A katalán kormány tiltakozott az intézkedések ellen, amelyeket a demokrácia megsértéseként, Katalónia autonómiájának felfüggesztéseként értékelt.
    A spanyol belügyminisztérium több ezer rendőrt és csendőrt vezényelt Spanyolország más részeiről Katalóniába, ügyészségi utasításra pedig a katalán rendőrséget, a Mossos d'Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezték.
    A központi kormányzat lépései ellen tiltakozva szerda este több tízezren vonultak utcára Katalóniában és más spanyol városokban is, azóta a kisebb-nagyobb békés demonstrációk szinte folyamatosak.