Auguszta napja van. | 2024.03.29

Izgalmassá vált az elmúlt pár nap a német választási kampányban

2017-09-24 08:59:00

A Századvég vezető kutatója szerint izgalmassá vált az elmúlt pár napban a német kampány a vasárnapi parlamenti választások előtt.

    Pócza István az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta, az elmúlt hetekben mindenki megnyugodott és elkönyvelte, hogy Angela Merkel lesz ismét a kancellár és a szociáldemokrata párt (SPD) fut be a második helyre. Ugyanakkor 40 százalék körül van a bizonytalan szavazók tábora, akikért az utolsó percig komoly kampányt folytatnak a pártok.
    A bizonytalanok között az elemző szerint vannak korábbi pártválasztók, stratégiai szavazók is, előbbieket az SPD próbálja meg aktivizálni, a stratégiai, vagyis utolsó pillanatban pártot választókat pedig a bevándorlás-ellenes AfD próbálja meg az urnákhoz szólítani.
    Az AfD-vel kapcsolatban azt mondta, 10-11 százalék körüli stabil szavazóbázisa van, a harmadik erő lehet, de ehhez a szabaddemokratákkal meg kell küzdeniük. A végeredményt az döntheti el, hogy hányan mennek el szavazni, és mennyire sikerült a mozgósítás - tette hozzá.