Gedeon napja van. | 2024.03.28

Döntőjéhez érkezett az UMZF Zeneszerzőverseny

2017-09-23 12:44:43

Négy kamarazenekari és négy nagyzenekari művet hallhat a közönség az UMZF Zeneszerzőverseny döntőjében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

    A kamaraművek október 9-én a Budapest Music Centerben (BMC), a nagyzenekari darabok pedig október 10-én a Müpában szólalnak meg az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével. A kamaradarabok döntőjét a Bartók Rádió rögzíti, a nagyzenekari darabok döntőjét és a díjkiosztót pedig élőben közvetíti - közölte a Budapest Music Center az MTI-vel.
    A szervezők az idei versenyt Kodály Zoltán emlékének szentelik születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. A versenyre 29 pályamű érkezett, többek között a Vajdaságból, Erdélyből és Kanadából. A megmérettetésen a zeneszerzők legifjabb generációja is bemutatkozik, hiszen a legfiatalabb pályázó 20 éves, az átlagéletkor pedig nem éri el a 33 évet.
    Kamara kategóriában döntőbe jutott Horváth Bálint Exit (Körtéfa), Sándor László Kristály-madár énekel a gyöngyöző cseresznyék között, Zámbó Jonatán Méditation és Balogh Máté Pseudomarsch című műve. Nagyzenekari kategóriában döntős lett Tornyai Péter Chorus Sturnorum, Magda Dávid Egy leukémiás lány emlékére, Horváth Balázs Plunderphonic intermezzi és Brandenburg Ádám Prieres nocturnes című szerzeménye.
    A döntő zsűrije az előzsűrik tagjaival kiegészülve hozza meg döntését az utolsó versenydarab elhangzását követően, majd kiosztják a díjakat. A győztes kamaradarab díja 500 ezer forint, a második helyezetté 375 ezer forint, míg a harmadik díj értéke 250 ezer forint. A nagyzenekari kategória nyertesének jutalma 1 millió forint, a második helyezetté 750 ezer forint, a harmadiké 500 ezer forint. Különdíjat ajánlott fel az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány, a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest, a Papageno, az Óbudai Danubia Zenekar, az Átlátszó Hang Fesztivál és a Bartók Rádió.
    Az UMZF Zeneszerzőverseny nem csupán új magyar zeneművek létrejöttét támogatja és díjazza, de azt is elősegíti, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, valamint a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítése érdekében. A versenyt ötödszörre rendezi meg a Budapest Music Center (BMC) és a Müpa, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával.