Gedeon napja van. | 2024.03.28

Folytatódnak az utcai tiltakozások Barcelonában

2017-09-22 09:51:00

Folytatódtak az utcai tiltakozások Barcelonában csütörtökön amiatt, hogy előző nap a spanyol csendőrség őrizetbe vett 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és kormányzati épültekben is házkutatást tartott a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumok után kutatva.

    A katalán legfelsőbb bíróság belvárosi épületénél nap közben mintegy kétezren gyűltek össze a "Szavazunk" és "Függetlenség" szavakat skandálva.
    A tiltakozók között megjelentek a katalán parlament függetlenségpárti politikusai, többen fel is szólaltak a megmozduláson.
    Carme Forcadell, a helyi parlament elnöke felszólította az egybegyűlteket, hogy ezt a mozgósítást tartsák fenn ezt október 1-ig, "a jövőért és a demokráciáért", de békés módon.
    Estére tovább nőtt a tiltakozók száma az épület előtt, a mozgósító Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű függetlenségpárti civil szervezet sátrat állított fel, ahonnan ételt és italt osztott az egybegyűlteknek. Kijelentették: addig maradnak és tiltakoznak, amíg ki nem engedik az összes őrizetbe vett katalán tisztviselőt.
    A 14 őrizetbe vett tisztviselő közül nyolcat már korábban elengedtek a csendőrök.
    Napközben városszerte több kisebb spontán tüntetés is kialakult. Az Universidad Autónoma de Barcelona campusán, Bellaterrában diákok és tanárok is tiltakoztak. "Az utca mindig a miénk lesz" - skandálták.
    A spanyol csendőrség székháza előtt, sajtóbecslések szerint mintegy 150-en vonultak fel spanyol zászlókkal, akik viszont a hatóság támogatását kívánták kifejezni. "Ne szavazzatok!", "Spanyolok vagyunk, katalánok vagyunk" - állt a transzparenseiken. 
    Oriol Junqueras, katalán elnökhelyettes a TV3 katalán televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a hatósági intézkedésekkel az állam "megváltoztatta a játékszabályokat".
    Elismerte, hogy a referendumot már nem fogják tudni úgy megrendezni, ahogy azt elképzelték, de továbbra is kiállt a voksolás mellett.
    A csendőrök szerdán több mint 9 millió szavazólapot foglaltak le, amelyeket a népszavazásra készítettek elő, ahogy azokat a leveleket is, amelyekben a szavazókörök kisorsolt tagjait értesítették volna arról, hogy pontosan mikor, és hol kell megjelenniük október 1-én.
    A katalán kormány továbbra is elkötelezett a referendum megrendezése mellett, de hogy lebonyolítását miként képzeli el, arról egyelőre nem nyilatkozott.
    Carles Puigdemont, katalán elnök este Twitter-üzenetben tette közzé a népszavazás hivatalos weboldalának legújabb címét. Az eddigieket sorban megszüntette a spanyol csendőrség.
    Az oldalon a választásra jogosultak megtudhatják, hogy hova kell menniük szavazni október 1-én. Egyelőre a szokásos iskolai szavazóhelyiségek vannak feltüntetve, kivéve, ahol a helyi polgármester nem támogatja a függetlenségi törekvéseket. Ott alternatív szavazóhelyeket jelöltek ki.
    Madridban a spanyol törvényhozás katalán pártjainak képviselői, a Baszk Nacionalista Párt, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség képviselői közös sajtótájékoztatón ítélték el a hatósági akciókat  Katalóniában, és követelték az őrizetbe vett személyek szabadon bocsátását.
    A spanyol alkotmánybíróság délutáni ülésén újabb döntést hozott a függetlenségi népszavazás meghiúsítása érdekében: 48 órát adott a referendum megrendezéséért felelős úgynevezett választási szindikátusnak, hogy feloszlassa magát különben naponta 12 ezer euró büntetést kell fizetnie a testületnek.
    A szindikátus héttagú, jogászokból, politológusokból áll, akiket a katalán függetlenségi pártok választottak ki a feladatra.