Ervin napja van. | 2024.04.26

Fazekas: a V4-ek az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetését sürgetik

2017-09-21 16:17:44

Uniós szabályozás kidolgozását tartja szükségesnek az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetése érdekében a visegrádi országcsoport (V4), valamint Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia.

    Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Visegrádon, a V4 agrárminisztereinek első találkozója után sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a tanácskozás résztvevői sürgetik az Európai Unió közös piacán az élelmiszerek kettős minőségének mielőbbi felszámolását.
    A magyar agrártárca vezetője emlékeztetett rá, a visegrádi országok összehangolt egyéves fellépésének eredménye, hogy az Európai Bizottság elnöke is elismerte: létezik az azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékek előállításának gyakorlata. Márpedig ez elfogadhatatlan, a magyar és a többi kelet-közép-európai országbeli fogyasztók nem érdemelnek kevesebb húst az ételeikben, mint a nyugat-európaiak - fogalmazott Fazekas Sándor.
    A tanácskozás résztvevői közös nyilatkozatot is aláírtak, a dokumentum az unió megújuló energiával kapcsolatos irányelveit, valamint a mezőgazdasági kutatási források eredményesebb lehívását célzó közös kezdeményezést foglalja keretbe. 
    A nyilatkozatban ez azért tartják indokoltnak, mert a visegrádi országok a gyakorlat szerint nem részesülnek megfelelő mértékben az Európai Kutatási Térség nyújtotta előnyökből. Ezen azért is változtatni kell az aláírók szerint, mert az unió agrárnépességének 35 százalékát képviselik.