Andrea napja van. | 2024.04.18

Ismét több mint száz ember ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával

2017-09-20 18:01:00

Szerdán újabb 125 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban azzal a gyanúval, hogy tagjai a tavalyi katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatnak - jelentette a Dogan török hírügynökség.

    A hatóságok korábban őrizetbe vettek vallomásai alapján jutottak az érintettek nyomára. Azzal gyanúsítják őket, hogy a gülenista mozgalmon belül a török haderő több katonájának "tanítómesterei" voltak.
    Az Amerikában élő Gülen tagadja az összeesküvés vádját. Ankara szerint ugyanakkor a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba. 
    A Dogan beszámolója csak érintőlegesen ír a gyanúsítottak beosztásáról, illetve foglalkozásáról: van köztük igazgató, valamint tanár és orvos is.
    A rendőrségi rajtaütések központja a belső-anatóliai Konya város és környéke, de a razzia további 31 tartományra kiterjed. A Dogan nem közölte, hogy a folytatódó rajtaütések során eddig hány embert állítotak elő.
    Törökországban egy év alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a haderő, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a sajtó és más szektorok soraiból azzal a gyanúval, hogy köze lehet a Gülen-mozgalomhoz, és azon keresztül a hatalomátvételi incidenshez.