Emma napja van. | 2024.04.19

Frontex: korai új migrációs útvonalról beszélni Románia esetében

2017-09-20 17:02:00

A Fekete-tengeren keresztül Romániát érintő, kiugróan magas adatokat mutató illegális határátlépések ellenére korai lenne új migrációs útvonal kialakulásáról beszélni - közölte az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

    Az ügynökség szerint, noha az előző évhez képest kiugróan nagy számban, 572 esetben regisztráltak határsértést a Fekete-tenger partvidékén a román hatóságok, az unió külső határain észlelt illegális bevándorlásnak ez alig 0,5 százalékát teszi ki.
    A Romániába érkező, főként szíriai, iraki, afgán és pakisztáni menekült újbóli, a korábbinál nagyobb számú határsértése ugyanakkor arra enged következtetni, hogy az embercsempészek újjá kívánják éleszteni ezt az útvonalat.
    Mint elmondták, a Fekete-tengeren keresztül érkező migráció nem új jelenség. 2014 és 2016 között Románia és Bulgária nemzeti hatóságai mintegy 500 migránst tartóztattak fel, akik az időjárási viszonyok miatt nehezen hajózható Fekete-tengeren közepes méretű halászhajókon közelítették meg a partokat Törökország felől.
    Ezen az útvonalon 2014-ben 433, 2015-ben 68, 2016-ban egy, az idei év első nyolc hónapjában 572-en érkeztek illegálisan Romániába - tették hozzá.
    A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nemrégiben arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban megnőtt a migrációs nyomás Románia keleti, déli és nyugati határain egyaránt. Romániába főként a Fekete-tengeren, valamint Bulgárián és Szerbián keresztül próbálnak bejutni az illegális bevándorlók, akik a nyugati határon Magyarország felé próbálnak távozni.