Gedeon napja van. | 2024.03.28

Észak-Korea engedélyezte egy maláj előkelőségnek légtere szabad használatát

2017-09-20 08:58:28

Észak-Korea engedélyezte egy maláj előkelőségnek, hogy az őt szállító gépek szabadon használhassák az ország légterét, amit nem tehet meg senki más a külföldi vezetők közül - közölte szerdán a Channel News Asia hírtelevízió.

    A híradás szerint e megtisztelő kiváltság Ismail Ibrahimot illeti, aki Johor szultánjának trónörököse - Johor Malajzia egyik állama -, és egyben a maláj labdarúgó-szövetség elnöke is. A trónörökös szabadon használhatja Észak-Korea légterét, és bármikor ellátogathat Phenjanba anélkül, hogy előtte megállna a kínai fővárosban, mások ugyanis általában csak pekingi átszállással utazhatnak Phenjanba.
    "Ez nagy megtiszteltetés" - szól a híradás.
    A privilégiumról Észak-Korea ideiglenes Kuala Lumpur-i ügyvivője tájékoztatta a trónörököst. Azért találkoztak, hogy megvitassák a két ország kapcsolatait, illetve a két futballválogatott október ötödiki phenjani meccsét. Az Ázsia Kupa selejtező meccsét eddig biztonsági megfontolásokból kétszer is elhalasztották, mert válságba kerültek a két ország diplomáciai kapcsolatai, miután a Kuala Lumpur-i repülőtéren megölték Kim Dzson Un észak-koreai vezető féltestvérét. 
    Kim Dzsong Namot február 13-án gyilkolták meg. Két nő mérgező anyagot kent az arcára a repülőtéren. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát. Malajzia közvetlenül soha nem vádolta meg Észak-Koreát a gyilkosság elkövetésével, de a feltételezések szerint Phenjan így akart megszabadulni a vezető elit régóta száműzetésben élő tagjától.