Emma napja van. | 2024.04.19

Két női önarckép bontakozik ki a tánc nyelvén a Trafóban

2017-09-19 18:40:00

Az algériai származású francia Rachid Ouramdane Torzió című koreográfiáját, két női önarckép kibontakozását láthatja a közönség szeptember 27-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

    A nyers és magával ragadó produkció a két táncos, Annie Hanauer és Lora Juodkaite személyiségére épít. A hipnotikus, örvénylő mozdulatokkal dolgozó táncosok kompromisszumok nélkül, kendőzetlenül mutatják meg magukat az egyedi előadásban.
    "Lora Litvániából származik, ő e nagyon erőteljes, örvénylő mozdulattal fejezi ki leginkább saját magát. Nem klasszikus táncmozdulatai vannak, hanem úgy pörög, ahogy gyerekkorában megszokta. Annie-nek pedig nagyon különleges a testfelépítése, amikor nézed a mozgását rájössz, senki más nem tudna úgy táncolni, ahogy ő" - idézi a Trafó közleménye Rachid Ouramdanét.
    A két táncos ugyan nem a saját életét meséli el, de mozdulataikból érezhető, hogy valami nagyon intimet fejeznek ki. A koreográfus szerint az őszinteség és "saját magunk" felvállalása az, amit a Torzióban meg szeretett volna mutatni. 
    Rachid Ouramdane 1995 óta készít előadásokat, a párizsi Théatre de la Ville és az annecy-i Bonlieu Théatre rezidens művésze. Sokat dolgozik a Lyoni Operának és az orosz Migrazia társulatnak. Ő koreografálta a fogyatékos emberekkel dolgozó angol Candoco Dance Company 20. születésnapi előadását. Tavaly január óta Yoann Bourgeois-val közösen irányítja a grenoble-i koreográfiai központot. 
    Munkássága túlmutat a táncon, amelynek határait a társművészekkel folytatott együttműködései révén igyekszik tágítani. Gyakran dolgozik filmesekkel és irodalmárokkal, tudását workshopokon osztja meg a tanulni vágyókkal világszerte.
    A Trafó és a Műhely Alapítvány szervezésében Budapesten is tart workshopot: szeptember 26-án profi táncosokkal dolgozik együtt egy napon keresztül. A szeptember 27-i előadást követő közönségtalálkozón a nézők is beszélgethetnek vele munkájáról.