Emma napja van. | 2024.04.19

Hadgyakorlatot kezdett Törökország az iraki határon

2017-09-18 10:49:43

Hadgyakorlatot kezdett hétfőn a török haderő az Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartományban, Silopi körzetében - közölte a török vezérkar.

    Az autonóm észak-iraki Kurdisztán régió egy hét múlva, szeptember 25-én függetlenségi népszavazást tervez tartani. Ankara ellenzi a referendumot, mert szerinte az iraki Kurdisztán önállósodása felélénkítené a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbség önállósodási törekvéseit.
    A törökországi kurdok függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) főhadiszállása az észak-iraki Kandil-hegységben található. A PKK-t Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek nyilvánította. A török biztonsági erők és a szakadárok között zajló konfliktusban eddig csaknem 50 ezer ember vesztette életét.
    A török vezérkar hétfőn azt írta: a mostani hadgyakorlattal párhuzamosan folytatódik a térségben a PKK elleni harc is.
    Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken jelezte: Ankara a török nemzetbiztonsági tanács és a kabinet szeptember 22-i ülését követően fogja közölni hivatalos álláspontját. A török elnök vasárnap indult el New Yorkba az ENSZ Közgyűlésének éves tanácskozására. Indulása előtt arról beszélt, hogy fel fogja vetni a népszavazás kérdését a Donald Trump amerikai elnökkel, valamint Haider al-Abádi iraki kormányfővel folytatandó megbeszélésén. "Háromszázötven kilométer hosszú határunk van ott. Rokonaink élnek ott" - mondta Erdogan az iraki kurd regionális kormányzat ellenőrzése alatt álló területeken élő türkmén kisebbségre utalva.
    Az iraki központi kormány alkotmányellenesnek tartja a kurd referendumot és szombaton katonai beavatkozással fenyegette meg Erbílt, arra az esetre, ha a népszavazás erőszakba torkollna és Irak egységét veszélyeztetné.