Auguszta napja van. | 2024.03.29

Országos tanévnyitót tartott a keresztény roma szakkollégiumi hálózat

2017-09-16 20:01:00

 

Miskolctapolcán tartották a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitó konferenciáját szombaton, amelyen az emberi erőforrások minisztere kiemelte: az egyház és az állam közös kezdeményezése az elmúlt években biztos intézményrendszerré vált a fiatal magyar romák számára.

 

    Balog Zoltán úgy fogalmazott: a keresztény roma szakkollégiumi rendszer már több mint kétszáz diplomás fiatalt bocsátott ki, és háromszáznál is többen tanulnak jelenleg is.
    Mint mondta, ennek a hálózatnak is köszönhető, hogy Magyarországon három év alatt az egyetemre járók romák száma megduplázódott, "ez egy nagy dolog, és ez nem feltétlenül pénz és politikai akarat kérdése".
    Szólt arról is, hogy 2018-ra elkészül a magyarországi romák budapesti oktatási es kulturális központja, a kormány 1,6 milliárd forintot, Budapest pedig 900 millió forintot fordít a jövőre létrejövő "Cziffra-palotára".
    Novák Katalin, a tárca család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatról kijelentette: a Nemzeti Tehetség Program eddig több mint 180 millió forinttal járult hozzá a tehetségüket, képességüket kibontakoztató cigány fiatalok szakmai kiteljesedéséhez.
    Az államtitkár elmondta: egy fiatal tehetségét nem az anyagi vagy társadalmi helyzete határozza meg, ahol azonban kevesebb a lehetőség, hiányzik a támogató közeg vagy az anyagi erőforrás, fontos az állam segítsége, ebben a munkában kitüntetett szerepük van a roma szakkollégiumoknak. Jelezte: 2018-ban további 300 millió forinttal nő a Nemzeti Tehetség Program keretében a tehetséggondozó programok támogatására fordítható költségvetési támogatás, amely így eléri a 3,1 milliárd forintot.
    Járóka Lívia - aki a Pelczné Gáll Ildikó lemondása miatt megüresedő európai parlamenti mandátumot kapja - a konferencián azt mondta: a romastratégiát több mint tíz évvel ezelőtt kezdték kidolgozni, ebből a célból sok minden teljesült, "a magyaroknak" köszönhetően még több megvalósulhat ebből.