Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: az EU-nak be kell látnia, hogy az illegális migráció veszélyes

2017-09-14 20:06:00

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Uniónak (EU) be kell látnia, hogy az illegális bevándorlás és a kötelező betelepítési kvóta veszélyes és ellentétes az európai érdekekkel.

    Szijjártó Péter a visegrádi négyek (V4) csütörtöki budapesti külgazdasági miniszteri találkozójának sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: komolyan veszik az Európai Bíróság döntését a kvótaperben, "mi tudjuk, hogy mi van benne, ellentétben sokakkal, akik nagyon sommás véleményt mondanak róla", de nem olvasták el. Ugyanis az ítélet "semmire sem kötelez minket", arról szól, hogy az a döntési procedúra, amelynek nyomán az uniós belügyminiszterek döntöttek a kötelező betelepítési kvóta bevezetéséről, az európai jogszabályoknak megfelelően zajlott, "erről és nem többről szól" a bírósági döntés - közölte. Hozzátette: ezért az igazi harc most kezdődik.
    A külügyminiszter kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az EU belássa, az illegális bevándorlás veszélyes, a kötelező betelepítési kvóták veszélyesek és ellentétesek Európa érdekeivel. A V4 ebben egységes, tagjai egységesen utasítják el az illegális bevándorlást - jelentette ki.
    Ugyancsak kérdésre a tárcavezető elmondta: a visegrádi partnerek között konszenzus van arról, hogy nem bővítik a V4-et, mert így tudnak a lehető leghatékonyabban és legegységesebben fellépni. Ugyanakkor a V4+ formációkra nagy hangsúlyt helyeznek, így október 11-én, amikor a nyugat-balkáni külügyminiszterekkel találkoznak, a tanácskozásra Romániát is meghívják, ahogyan más ülésekre is - mondta.
    Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter kijelentette: a számok alapján nem nagyon működik a kötelező betelepítési kvóták rendszere. A szolidaritás kifejezése fontos, de annak különböző formái vannak - fűzte hozzá.
    Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes azt mondta: figyelembe kell venni, hogy Közép-Európa, a V4 országai annak idején a vasfüggöny keleti oldalán maradtak, gazdasági fejlődésük teljesen eltér a nyugat-európai országokétól, amelyek kétszer-háromszor gazdagabbak. Úgy látja, az is fontos szempont, hogy a V4-es országoknak nincs olyan morális kötelezettségük a migráció ügyében, mint az egykori gyarmattartó országoknak.