Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nyolcra nőtt az áramhiány miatt elhunytak száma egy floridai idősotthonban

2017-09-14 08:17:09

Nyolcra nőtt az elhunytak száma szerda estére abban a floridai idősotthonban, amely az Irma hurrikán miatt áramszolgáltatás nélkül maradt, és amelyből kórházba kellett szállítani a lakókat.

    Két további idős ember halt meg szerdán a kórházba szállítottak közül. A nyolc áldozat 71 és 99 év közötti asszony és férfi.
    A Hollywood kisvárosban lévő idősotthon vezetősége és az otthont működtető rehabilitációs központ szerdán délután közölte, hogy a halálesetek oka minden bizonnyal a hőség és a légkondicionálás hiánya volt. Florida déli és part menti vidékein ugyanis az Irma hurrikán miatt nincs áramszolgáltatás, és szerte az államban több mint ötmillió házban.
    Az idős emberek kiköltöztetését a katlanná vált otthonból helyi idő szerint szerdán délutánra befejezték.
    Thomas Sanchez hollywoodi rendőrfőnök sajtótájékoztatón közölte, hogy megindult a bűnügyi nyomozás.
    Megszólalt az ügyben Rick Scott kormányzó is, aki követelte a tragédia hátterének teljes feltárását, és szükség esetén a büntetőjogi felelősségre vonást is. A kormányzó egyúttal elrendelte valamennyi idősotthon és elfekvő intézet felülvizsgálatát, és a rossz állapotban lévő idősek azonnali kezelését, illetve elszállítását.
    Közben a Miami Herald című lap megírta, hogy a hollywoodi idősotthonban egyetlen generátor működtetésére volt lehetőség, ezt azonban arra használták fel, hogy meleg ételt készítsenek az időseknek.
    Floridában csaknem 700 idősotthont működtetnek, ezekben 73 ezren élnek. Az államban azonban egyre nő azoknak az idős embereknek a száma, akik nem otthonban élnek, hanem nyugdíjas éveikre családjukkal, vagy egyedül telepszenek le Floridában. A többnyire napsütéses, kellemes klímájú és alacsony megélhetési költségeket biztosító déli szövetségi államban összesen 3,6 millió idős ember él.