Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felmérés: Nőtt a migrációt veszélyesnek tartó olaszok aránya

2017-09-13 19:29:00

A migráció a közrendet és biztonságot veszélyezteti az olaszok 46 százaléka szerint - derült ki egy szerdán közölt olasz felmérésből. 

    A La Repubblica balközép  napilapban megjelent felmérés adatai szerint emelkedett azoknak az olaszoknak száma, akik attól tartanak, hogy a migráció veszélyt jelent országuk közrendjére. 
    A statisztikák szerint tíz éve nem volt ilyen erős a migráció miatti félelem Olaszországban. Ennél magasabb adatot utoljára 2007 őszén mértek, amikor az olaszok 51 százaléka tartotta veszélyesnek a migrációt. Akkor is az olaszok többsége azt vallotta, hogy a migráció növeli a bűnözést. 2007-ben valamivel több mint 20 ezer migráns érkezett Olaszországba, az idei már több mint 100 ezerhez képest. Akkoriban Románia és Bulgária EU-s belépése is növelte az olaszok migráció miatti félelmeitt,. 
    Elemzők ugyanakkor i kiemelték a tíz évvel ezelőtti és mostani olaszországi politikai helyzet közötti hasonlóságot: 2007 parlamenti választások előtti időszak volt - a 2006-ban megválasztott balközép Prodi-kormány és a 2008-ban megválasztott jobbközép Berlusconi-kormány között -, és a migráció kiemelt témának számított a politika és a közvélemény számára is. 
    Ugyanez ismétlődik meg most is a jövő tavaszi parlamenti választások közeledtével, és a migráció lehet ismét az a politikai téma, amellyel az olasz jobbközép legyőzi a jelenlegi balközép kormányt. A felmérés rámutatott, hogy a római balközép kormányzás első évében, 2014-ben az olaszoknak még csak 26 százaléka tartotta veszélyesnek a migrációt. 
    Az adatok szerint Olaszország a migrációt egyre inkább "invázióként" éli meg, és a migrációt kísérő veszélyeket az olasz sajtó is egyre inkább kidomborítja. Az utóbbi másfél hónapban az olaszországi tévéhíradók híreinek 10 százaléka szólt a migrációról, további 38 százalék a migránsok elkövette bűncselekményekről. Utóbbiak tavaly augusztus eleje és szeptember közepe között a híranyag 24 százalékát tették ki. 
    A migrációtól való félelem az utóbbi hetekben annak ellenére erősödött, hogy júliustól jelentősen visszaesett az Olaszországba érkező migránsok száma. 
    A migrációt veszélyesnek tartó olaszok többsége harminc év feletti és alacsony végzettségű. A 18 és 29 év közöttieknek 38 százaléka lát veszélyt a migránsokban, harminc év felett viszont mindegyik életkor-kategóriában majdnem ötven százalékos az arány. A veszélytől tartók 66 százaléka alacsony végzettségű. Az Északi Liga jobboldali ellenzéki párt szavazóinak 75 százaléka félti Olaszországot a migránsoktól, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szavazóinak 64 százaléka, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) soraiban 53 százalék. A balközép Demokrata Párt (PD) szavazóinak viszont csak 18 százaléka tesz  egyenlőségjelet a migráció és a nemzeti biztonság veszélyeztetése között.