Gedeon napja van. | 2024.03.28

Oroszországban újabb, tömeges evakuálásokat kiváltó bombariadók voltak

2017-09-13 11:48:39

Oroszország több nagyvárosában szerdán is tömeges evakuálást kiváltó hamis bombariadók voltak.

    Névtelen telefonhívások miatt vasárnap óta Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig tucatnyinál több településen közintézményeket, pályaudvarokat, reptereket, piacokat, szállodákat, filmszínházakat és bevásárlóközpontokat kellett kiüríteni. Az evakuálás az Interfax hírügynökség szerint több tízezer embert érintett. Robbanószerkezetet egyelőre sehol sem találtak.
    Irkutszkban szerdán mintegy tíz, iskolákban, közlekedési csomópontokon és plázákban elhelyezett bombákra figyelmeztető hamis jelzés futott be. Hasonló hívásokat kaptak a nap folyamán Petropavlovszk-Kamcsatszkijban, Habarovszkban, Tomszkban, Jakutszkban, Csitában, Abakánban, Blagovescsenszkben és Szaratovban is.
    A sorozatos bűncselekmények ügyében vizsgálat indult. Az Interfax cseljabinszki hatósági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy megalapozott feltételezés szerint "külföldről szervezett" spam-támadás zajlik.
    A TASZSZ hírügynökség kedden úgy értesült, hogy a hívásokat egy nemzetközi virtuális telefonközpont közbeiktatásával intézték, a RIA Novosztyi hírügynökség pedig az írta, hogy a hatóságok gyanúja szerint Ukrajnából érkezhettek a hamis riasztások.