Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tuzson Bence: fizikai védelem nélkül nem lehet megállítani a migrációs nyomást

2017-09-13 10:14:06

Fizikai védelem nélkül nem lehet megállítani ilyen nagy migrációs nyomást, ezért van szükség a kerítésre - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
    Az államtitkár Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. A főbiztos egyebek mellett azt mondta, minden országnak nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédeni a határait és biztosítani az állampolgárai biztonságát, de ezek a kötelezettségek nem állnak ellentétben azzal az erkölcsi kötelességgel, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek.
    Tuzson Bence hangsúlyozta, az elsődleges szempont a magyar emberek biztonságának védelme, erről szól a tranzitzóna, végső soron pedig a kerítés léte is.  
    Ez rengeteg energiát és anyagi forrást emészt fel: a határvédelem 270 milliárd forintot igényelt - jelezte.
    Ugyanakkor - jegyezte meg - a határőrizeti rendszer nemcsak a magyar, de az európai polgárok védelmét is szolgálja, ezért az ország joggal tarthat igényt az uniótól arra, hogy egy részét a költségeknek térítse meg.