Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: Hiller István és a szocialisták tandíjat vezettek be és elvették a fiatalok jövőképét

2017-09-12 16:26:00

Hiller István annak a Gyurcsány-kormánynak volt az oktatási minisztere, amelyik "bevezette a tandíjat, megduplázta a fiatalok munkanélküliségét és azt mondta nekik, el lehet menni innen" - írta a Fidesz-frakció keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója arra reagált, hogy Hiller István, az MSZP választmányi elnöke a nap folyamán, sajtótájékoztatón azt mondta, a szocialisták kormányra kerülve ingyenessé tennék az első diploma megszerzését. Az ellenzéki politikus úgy vélte, jelenleg a magyar felsőoktatás tudatos leépítése történik, a kormány azt akarja, hogy kevesebb magyar fiatal legyen diplomás, ezért kevesebb pénzt szán erre a területre; az MSZP ezzel szemben azt akarja, hogy többen szerezzenek diplomát.
    A Fidesz-frakció közleményében az áll: a szocialisták megint "teljesen hiteltelen ígérgetésbe" kezdtek, miközben kormányon épp az ellenkezőjét tették annak, amiről most beszélnek. "Elvették a fiataloktól a kiszámítható jövőképet, elvették az oktatástól a pénzeket, fenntarthatatlan adósságba sodorták az egyetemeket és nem becsülték meg az oktatókat sem" - sorolták. A szocialisták még azt sem támogatták, hogy jövőre 37 milliárddal többet kapjon a felsőoktatás - tették hozzá.
    Kiemelték: a Fidesz-KDNP kormányzása óta pótolja a pénzt az oktatásba, stabilizálta az egyetemek és főiskolák pénzügyi helyzetét és emeli a felsőoktatási dolgozók bérét. Úgy folytatták: több ezer hallgató tanul duális képzésben, kedvezőbbé tették a diákhitelt, ingyenessé az első sikeres nyelvvizsgát és eltörölték a felsőoktatási felvételi alapdíját. Jelenleg a fiatalok abban a tudatban tanulhatnak tovább, hogy a diploma munkát is jelent, mert körükben a munkanélküliség 2010 óta harmadára csökkent - olvasható a közleményben.