Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2017-09-11 18:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Markáns ciklon örvénylik középpontjával a Brit-szigetek fölött, hatására egész Nyugat-Európában szeles, borongós őszi idő van, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullik. A legmagasabb hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Skandinávia északi részétől az Alpokon át a Földközi-tenger középső medencéjéig egy összefüggő frontrendszer húzódik, melynek mentén sok a felhő, többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. A frontzóna Olaszország fölötti szakaszán ciklon mélyült ki, heves időjárási események, kiadós esőzés kíséretében - Róma környékén helyenként a 100 mm-t is meghaladta a 24 órás csapadékösszeg, Pratica di Mare állomásról 129 mm-t jelentettek. A front északi szakaszán, Skandinávia és Oroszország északi részén hideg idő van 10 fok alatti maximumokkal. Kelet-Európában ugyanakkor nyárias idő uralkodik, a sok napsütés mellett többnyire 25 és 30 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölött hidegfront vonul át, jelentős lehűlés várható.
    
    Várható időjárás az ország területére kedd estig
    ------------------------------------------------
    Délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadék várható. Kedden általában erősen felhős lesz az ég, hosszabb időszakokra elsősorban a Dél-Alföldön szakadozhat fel a felhőzet. A csapadékzóna egyre inkább az északi, északkeleti területekre helyeződik át, de délutántól a Dunántúlon szórványosan ismét kialakulhat kisebb eső, zápor. A szél fokozatosan északnyugatira, nyugatira fordul, késő estétől többfelé megerősödik, olykor viharossá fokozódik. Szélerősödés zivatar környezetében is lehet.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunántúl és az Északi-középhegység térségében 16 és 19, másutt 20 és 25 fok között valószínű.