Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: Észak-Korea mestere a feszültségkeltésnek

2017-09-11 10:24:36

Észak-Korea mestere annak, hogy a végletekig kiélezze a feszültséget, és amikor a világ az gondolná, hogy "nincs tovább", előjönnek a diplomáciai megoldás lehetőségei - jelentette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Koreai Tanszékének vezetője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Csoma Mózes példaként említette, hogy 1994 tavaszán a maihoz hasonló volt a feszültség. Akkor a Clinton-adminisztráció Jimmy Carter exelnököt küldte békeközvetítőként Észak-Koreába, és a tárgyalások rendezték a helyzetet - idézte fel. Phenjan teljesen tisztában van azzal, hogy ha válaszcsapást provokálna ki Amerika részéről, akkor az a rezsim megszűnéséhez vezetne - tette hozzá.
    Az egész észak-koreai identitás a történelem során a kínaiaktól, a mongoloktól és a japánoktól elszenvedett sérelmekre épül. Ezért a rezsim azt hangsúlyozza, hogy katonailag erősnek kell lennie az országnak, mert akkor meg tudja védeni magát, vagyis ilyen szempontból a mai a tökéletes állapot - mondta.
    A rakétakísérletek és nukleáris próbarobbantások hidegen kiszámított lépések, miközben európai szemmel öntörvényűnek tűnnek - közölte a tanszékvezető.
    Arról is szólt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tárgyal az Észak-Koreát sújtó szankciók szigorításáról, amellyel a többi között megtiltanák a nyersolaj importját és a textiltermékek exportját. Az a kérdés, hogy a vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína miként viszonyul ehhez. Az biztos, hogy a nyersolajstop hónapok alatt teljes káoszhoz vezetne Észak-Koreában - mondta Csoma Mózes.