Emma napja van. | 2024.04.19

Az adósokat is segíti a végrehajtási törvényjavaslat

2017-09-07 11:17:22

A fizetési nehézséggel küzdő adósoknak is segíthet a végrehajtási eljárást szabályozó új törvényjavaslat, amelyről csütörtöktől lehet véleményt mondani - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel.

    A közlemény kiemelte, a törvényjavaslat legfontosabb alapelve az önkéntes jogkövetés támogatása. Idén augusztus végéig a NAV az automatikus végrehajtás helyett csaknem 450 ezer esetben hívta fel az adósok figyelmét arra, hogy rendezzék tartozásukat. Minden hatodik adós nyolc napon belül teljes mértékben megfizette az elmaradását.
    A most véleményezhető jogszabálytervezet biztosítja az egységes eljárást például az adók, az egészségügyi szolgáltatási járulék vagy a hulladékgazdálkodási díj végrehajtásában. Annak, aki egy összegben nem tudja megfizetni tartozásait, érdemes minél előbb fizetési könnyítést kérni az adóhivataltól - hívta fel a figyelmet az NGM. A NAV részletfizetést, fizetési halasztást adhat, egyes esetekben pedig a tartozás összegét is mérsékelheti. 
    Újdonság, hogy minden közigazgatási végrehajtási ügyben alkalmazható lesz a NAV által már lassan 10 éve üzemeltett elektronikus árverési rendszer is.