György napja van. | 2024.04.24

Trócsányi: a kormány értéket tulajdonít a köz szolgálatának

2017-09-06 12:25:00

A kormány értéket tulajdonít mindannak ami közös, a köz érdekét szolgálja - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter szerdán Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanévnyitó ünnepségén.

    A miniszter hangsúlyozta: a kormány nagy figyelmet fordít a felsőoktatásra, annak kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülésére, és mindent megtesz azért, hogy a NKE-n jó körülmények között magas színvonalú oktatás folyhasson.
    Az állam nagy hangsúlyt helyez a szakemberképzésre. Ezt jelzi az életpályamodell, amelynek köszönhetően biztos életútra számíthatnak azok, akik a köz szolgálatát választják - tette hozzá.
    Trócsányi László szerint fontos az államtudományok magas szintű ismerete a köz érdekében dolgozók esetében, a NKE-nek pedig egyre erősödő szellemi kisugárzása van.
    Az igazságügyi miniszter kiemelte, a változó körülményekhez igazodva is meg kell tartani az állandó értékeket. Ez a kormány azt vallja, hogy létezik közjó és nélkülözhetetlen az állam fokozott szerepvállalása - mondta.
    Közölte: amikor Európa nagyvárosaiban sok száz halálos áldozatot követelnek a terrorcselekmények, előtérbe kerül a közbiztonság és a fokozott határvédelem, de a közjó része a közvagyon, a közerkölcs és a közszolgálati etika is.
    Patyi András, a NKE rektora az ünnepségen elmondta, hogy az egyetemen csaknem 80 év után újraindul az önálló államtudományi doktori képzés. Továbbá köszönetet mondott az Országgyűlésnek, a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek az egyetem új, modern Üllői úti kampuszáért. Mint mondta, az egyetem fizikai és szellemi környezete állandóan gyarapszik.
    Az NKE ünnepélyes tanévnyitóján részt vett többek között Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és Boross Péter volt miniszterelnök.