Emma napja van. | 2024.04.19

Berlin üdvözli Putyin javaslatát az ukrajnai ENSZ-küldetésről

2017-09-05 18:59:00

A német kormány üdvözölte Vlagyimir Putyin kedden tett javaslatát a kelet-ukrajnai válságövezetben indítandó ENSZ-küldetésről.

    Sigmar Gabriel német külügyminiszter berlini nyilatkozatában meglepőnek nevezte az orosz elnök felvetését, és kiemelte, örömmel fogadja, hogy Vlagyimir Putyin hajlandó olyan követelésekről tárgyalni, amelyeket korábban elutasított.
    A válságövezetben tevékenykedő ENSZ-békefenntartókról szóló javaslat azt jelzi, hogy változik Moszkva politikája. Ezt az esélyt meg kell ragadni, tárgyalni kell az elgondolásról, amelynek megvalósítása akár az első lépés lehet az Oroszország elleni nyugati szankciók visszavonása felé - mondta a szociáldemokrata politikus.
    Hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek szüksége van Oroszországra egy sor nehéz ügyben, például a Koreai-félszigeten kialakult válság megoldásában.
    Vlagyimir Putyin kedden bejelentette, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában határozattervezetet terjeszt be, amely szorgalmazza, hogy vezényeljenek ENSZ-békefenntartókat a válságövezetbe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának biztonsága érdekében. Putyin szerint elősegítené "a délkelet-ukrajnai probléma megoldását", ha ENSZ-erők biztosítanák az EBESZ-megfigyelőket.
    Kelet-Ukrajnában 2014 áprilisa óta zajlanak harcok oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerők között, a konfliktus eddig több mint 10 ezer ember életét követelte. Az ukrán kormány és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy támogatást nyújt a lázadóknak. Oroszország ezt tagadja. Az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben a kelet-ukrajnai válságban folytatott tevékenysége és az ukrajnai a Krím félsziget 2014-ben végrehajtott bekebelezése miatt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó