Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics: egyértelmű, tiszta szabályokra van szükség a felsőoktatásban

2017-09-05 18:45:00

A felsőoktatásban egyértelmű, világos szabályokra és viselkedésre van szükség a tiszta versenyhelyzet és az egyenlő lehetőségek biztosítása érdekében - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten, a McDaniel College budapesti kampuszának évnyitó ünnepségén.

    Az államtitkár kifejtette: az elmúlt időszakban a külföldi egyetemek működését tekintették át, és kiderült, hogy 28 intézményből 27 nem felelt meg a jogszabályoknak. Egy kivétel volt, a McDaniel College.
    A kormányzatnak új törvényeket kellett alkotnia, hogy tiszta és egyenlő feltételek legyenek, mivel a felsőoktatás "versenypálya", ahol a szereplők igazságos és tisztességes versenyt, egyenlő bánásmódot várnak - hangsúlyozta Palkovics László.
    Az új szabályok értelmében államközi megállapodás megkötésére is szükség van. Ez az államtitkár szerint nem lehetetlen, az egyetemnek otthont adó Maryland állammal két hónappal ezelőtt írták alá ezt a dokumentumot.
    Roger Casey, az egyetem rektora megnyitó beszédében azt mondta, lehet, hogy az internetes cégek egy óra alatt drónnal kiszállítják a megrendelt árut, de az oktatás olyan, mint a nyár zenei slágere, a Despacito, amely spanyolul azt jelenti: lassan.     A tanulás hosszú folyamat, hiába van minden információ egy kattintásnyira az interneten. Meg kell tanulni figyelni és elemezni - mondta a rektor.