Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kontrát: a magyar családok biztonságáért volt szükség a szigorú intézkedések fenntartására

2017-09-04 18:12:00

A határvédelemhez kapcsolódó szigorú intézkedések fenntartására a magyar családok biztonsága érdekében volt szükség - indokolta hétfőn a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának, hogy miért volt szükség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására. 

    Kontrát Károly hozzátette: a nyár folyamán bebizonyosodott, hogy nőtt Európában a terrorveszély. 
    A bizottság a válsághelyzet meghosszabbítását javasló miniszteri beszámolót 7 igen, 1 nem és 1 tartózkodás ellenében fogadta el. 
    Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa többek között azt vitatta, hogy milyen törvényi rendelkezés alapján kérik a hosszabbítást. 
    Ezzel összefüggésben Kontrát Károly a menedékjogról szóló törvénynek azt a márciusi módosítását említette, amely bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény esetén lehetővé teszi a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelését, amely a schengeni külső határ védelmét veszélyezteti. 
    Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke azt kifogásolta, hogy az intézkedés országos, álláspontja szerint ha a déli határszakaszon erre szükség van, akkor azt csak ott kell elrendelni. 
    Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése a magyar állampolgárok számára semmilyen hátránnyal nem jár. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta, hogy az országos szint teszi lehetővé, hogy a rendőrség és a honvédelem országos szinten tudja igénybe venni  erőforrásait. 
    Halmosi Zsolt, a bizottsági ülésen jelen lévő rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: idén 806 migránst fogtak el tiltott határátlépés miatt. Közülük 43-at az ukrán, 742-t a román, 19-et a horvát, kettőt pedig a horvát határszakaszon. 
    Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja az iránt érdeklődött, hogy miután módosult a migránsok főbb irányvonala a Fekete-tenger felé, és korábban a tárca is számolt ezzel, tervezik-e a román-magyar határszakaszon is műszaki határzár létesítését. Kontrát Károly azt mondta: a tárca figyelemmel kíséri a határmozgásokat és a veszélyeztetés súlyának megfelelően kész arra, hogy rövid időn belül reagáljon, de jelenleg nem látja ezt indokoltnak. 
    Mirkóczki Ádám az ülést követően újságíróknak azt mondta: pártja indokoltnak tartja a válsághelyzet fenntartását, a magyar határvédelem pártpolitika fölött áll. Felidézte: a Jobbik ötletgazdája és támogatója volt a műszaki határzárnak. 
    Simon Miklós, a testület fideszes alelnöke a határvadász-képzésekről érdeklődött. Halmosi Zsolt tájékoztatása szerint a 3000 helyből 2225-öt már betöltöttek, vagyis 74 százalékos a feltöltöttség. Hozzátette: további 248-an tanulnak határvadásznak. 
    Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt héten jelentette be, hogy a kormány a belügyminiszter javaslatára úgy döntött, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet fél évvel, 2018. március 7-ig meghosszabbítja. Pintér Sándor belügyminiszter két hete tett javaslatot a kabinetnek a szeptember 7-én lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.