Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt

2017-09-04 13:55:18

A külgazdasági és külügyminiszter szerint egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt, és nem az a kérdés, hogy valakinek van-e vonatjegye, hanem az, hogy van-e a határ átlépésére jogosító okmánya.

    Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre elmondta: "megtiszteltetés", ha Európa legerősebb országának választási kampányában a két legesélyesebb jelölt vitáján a legfontosabb kérdés Magyarország. Végre Németországban is észrevették azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tett és tesz, hogy megfeleljen az európai kötelezettségeinek, hogy megvédje az országot és Európát - fogalmazott. Hozzátette: a jövőben is előjön majd Magyarország a vitákban, mert megfelel a kötelezettségeinek.
    A külügyminiszter felidézte: 2015-ben, a válság csúcspontján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a minisztereket, hogy a schengeni jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani, és a schengeni szabályoknak megfelelően Magyarországot senki nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes úti okmányok nélkül. Világos volt, hogy ez alól egy kivétel van: ha a német vagy az osztrák kancellár ezzel ellentétes álláspontra helyezkedik, és hogy ez miért történt, az az ő belügyük - mutatott rá.
    Szijjártó Péter kijelentette: egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt. Magyarország továbbá az európai jogszabályokban és a nemzetközi előírásokban foglaltaknak megfelelően mindig biztosított ellátást az illegális bevándorlóknak, de csak ha ők a számukra jogszabályilag kijelölt állomásokra mentek - mondta.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány