Andrea napja van. | 2024.04.18

Átadták a győri Széchenyi István Egyetem új kollégiumát

2017-09-04 13:42:57

Átadták a győri Széchenyi István Egyetem kilencmilliárd forintból felépült kollégiumát hétfőn. Az 1120 személyes épület építését a kormány hatmilliárd, a győri önkormányzat hárommilliárd forinttal támogatta - mondta az oktatási államtitkár a közmédiának nyilatkozva az átadás után. 

    Palkovics László kiemelte: a tavaly elfogadott, mintegy kétszázmilliárd forintos kollégiumstratégia első beruházása volt a győri diákotthon, amely a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon az olimpiai falu részét képezte. Az építést azonban nemcsak a sportesemény, hanem a növekvő hallgatói létszám is indokolta - mondta. 
    Hozzátette: a stratégiát átdolgozzák, mert Budapest nem rendez olimpiát, de ez nem érinti a keretösszeget, mert a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által kezdeményezett Jövőkép programnak is eleme. 
    A győri kampuszon létrehozott tízszintes, húszezer négyzetméteres kollégiumot tavaly április elején kezdték építeni. Az épületben 550 szoba van, több közösségi teret és egyetemi lelkészséget is kialakítottak. 
    Palkovics László az egyetem központi tanévnyitó ünnepségén azt hangoztatta: a kormány kutatási és ipari innovációs politikájának elsődleges célja, hogy a magasan hozzáadott értékű tevékenységek arányát növelje. Ezt a célt szolgálják a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központok a jövőben, ezek közül az első ilyen központ alapkövét Győrben tették le. 
    Hozzátette: kutatás-fejlesztés és innováció terén az Európai Unióban a 12. helyen áll Magyarország. A cél, hogy az évtized végére a kutatás-fejlesztésre szánt ráfordítás a bruttó hazai termék 1,8 százalékára növekedjen. 
    Palkovics László beszélt arról is, hogy a háromszáz éves hagyományokra visszatekintő felsőoktatási intézmény fontos erőforrása a hazai gazdaságnak és társadalomnak, mert részt vállal az üzleti szféra, a gazdasági és a helyi önkormányzati életben is.
    Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány jelenleg egy átfogó fejlesztési programot hajt végre, amelynek keretében számos felsőoktatási intézményben vannak beruházások. 
    Borkai Zsolt, Győr Fidesz-KDNP-s polgármestere kiemelte: az egész ország számára hasznos fejlesztési irányokat tűzött ki maga elé a város, ilyen az egyetem erősítése is, amelyhez a kollégiumi férőhelyek bővítése is hozzájárul. Az új épület hosszú távú befektetés a jövőbe, ami a szakképzett munkaerő nevelését is segíti.
    Földesi Péter rektor azt hangoztatta: jövőbe tekintő példát szeretnének mutatni, amely az ipar és a felsőoktatás közötti kétirányú tudástranszferen alapul. Olyan tantervi struktúrát szeretnének kialakítani, ahol a hallgatók sikerrel készülhetnek fel arra a technológiai jövőre, amelynek most még csak a szeleteit ismerjük. 
    A Széchenyi István Egyetemnek öt kollégiuma van, amelyek összesen 2864 személyesek. Ezek közül a legnagyobb a most átadott új kollégium.