Auguszta napja van. | 2024.03.29

A pénzügyi tudatosság erősítését szolgáló stratégiát készített az NGM

2017-09-01 11:59:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NM) hétéves, átfogó nemzeti stratégiát készített a lakosság pénzügyi kultúrájának erősítésére - mondta az NGM pénzügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

    Hornung Ágnes közölte, a stratégia elkészítésébe a tárca bevonta a témával foglalkozó civil és állami szervezeteket is. A társadalmi egyeztetésen az NGM szeptember közepéig várja a további észrevételeket, a tervezetről várhatóan ősszel dönt a kormány - tette hozzá az államtitkár.
    Kifejtette, a kormány kiemelt figyelmet fordít a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésére. A témában készült korábbi nemzetközi és magyarországi felmérések, valamint a gazdasági válság tapasztalatai is azt mutatják, hogy az embereknek problémát jelent a pénzügyi ismeretek-, illetve azok gyakorlati alkalmazásának hiánya. Ezért a 2017-től 2023-ig tartó időszakot felölelő stratégia támaszkodik az eddig elért eredményekre, programokra - mondta.
    Alapvető célkitűzés például a köznevelés rendszerén belüli valós pénzügyi oktatás kereteinek megteremtése és általánossá tétele - közölte, illetve a pénzügyi alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés növelése és a készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése. A program támogatja a körültekintő hitelfelvétel ismereteinek átadását ugyanúgy, mint a tudatos pénzügyi magatartás alapjainak és a háztartások pénzügyi stressztűrő képességének erősítését.
    Hornung Ágnes kiemelte: a teljes lakosságot szeretnék elérni, különös tekintettel a diákokra, pályakezdő fiatalokra és az olyan sérülékeny csoportokra, mint a fejletlenebb térségekben élők, illetve a túlzott eladósodottság következtében fizetési nehézséggel küzdő emberek.
    A stratégia letölthető az NGM honlapjáról, az észrevételeket pedig szeptember 12-ig várják - közölte az államtitkár.