Gedeon napja van. | 2024.03.28

Semjén: a kormány elkötelezett az oktatás támogatása mellett

2017-08-31 14:45:00

Elkötelezett a kormány az oktatás támogatása mellett, de mindez csak akkor ér valamit, ha olyan önkormányzatok és tantestületek vannak, mint Móron, ahol élni tudtak a felkínált lehetőségekkel - hangoztatta a miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Petőfi Sándor Általános Iskola új épületének avatóünnepségén.

    Semjén Zsolt kiemelte: a magyar kormány segíteni próbálja az oktatást, amit jelez, hogy Közép-Európában - GDP-arányosan - Magyarország fordítja a legtöbbet oktatásra, a nemzeti össztermék 5,2 százalékát. Hozzátette: 2010 óta 500 iskola újult meg, a most bejelentett újabb fejlesztési programmal pedig több mint 80 milliárd forintból több mint 500 iskolát fognak felújítani hazai költségvetési forrásból.
    A miniszterelnök-helyettes szimbolikusnak nevezte a 470 millió forintos beruházással megépített nyolc tantermes móri épületet, hiszen a fejlesztésért mindenki megtette a magáét, az állam, az önkormányzat és a pedagógusok is.
    Semjén Zsolt az iskoláról azt mondta, hogy a német nemzetiségi nyelvoktatás különleges, dupla előnyt jelent a fiatalok számára. Egyrészt a diákok magukévá tehetik a sváb identitást és büszkék lehetnek rá, hiszen a magyarországi svábság a tisztességes és becsületes munka jelképe, és Szent István óta államalkotó közössége az országnak. Másrészt megtanulják a német nyelvet, amit nem idegen nyelvként, hanem az ősök nyelveként, örökségeként sajátítanak el, ami mélyebb, organikusabb tudást eredményez.
    Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő felidézte, hogy sokáig problémát okozott a tanulók elhelyezése az iskolának. Az alsósok sokszor méltatlan körülmények között tanultak: előfordult, hogy busszal vitték őket a város más pontján kijelölt tantermeikbe, de volt időszak, amikor a Radnóti iskola udvarán lévő épületben voltak elhelyezve. Mint mondta, a "vándorlás" az iskola fejlődésének gátja volt, de ez a mai nappal megszűnt.
    Fenyves Péter (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett arra, hogy tíz éve terv volt az új épületrész kialakítása, akkor indított intézményfejlesztési programot a város. Közölte: már csak néhány lépés van hátra, hogy minden gyermek korszerű körülmények között fejleszthesse tudását akár iskolába, akár óvodába jár Móron.
    Groszeibl Andrea igazgató tanévnyitó beszédében kiemelte: az új épület nagy álmuk volt, kitartottak mellette és végül megvalósult. Elmondta, hogy az állam és az önkormányzat támogatása mellett a székesfehérvári tankerület a berendezéshez és a biztonsági rendszerhez nyújtott anyagi támogatást.
    A móri Petőfi Sándor Általános Iskola új épülete állami és önkormányzati közös beruházás eredményeként jött létre, az állam 200 millió, az önkormányzat 250 millió forinttal járult hozzá. Az új épületben az alsós osztályokat helyezik el péntektől.
    A Petőfi Sándor Általános Iskola (Grundschule Sándor Petőfi) több száz éves múltra tekint vissza. A katolikus egyház alapította első móri iskola épületeinek alapjait 1774-ben rakták le. Az államosítás után Állami Fiúiskola néven működött, 1963-ban az 1. sz. Általános Iskola elnevezést kapta. 1964-től bevezették a német nemzetiségi nyelvoktatást felmenő rendszerben. Az intézmény 1972-ben vette fel Petőfi Sándor nevét.