Gedeon napja van. | 2024.03.28

Távozniuk kellett a montenegrói oktatási minisztérium plagizáló dolgozóinak

2017-08-29 09:24:06

A horvát tanterv másolatát adták át sajátként a montenegrói oktatási minisztérium egyik munkacsoportjának tagjai, ezért távozniuk kellett posztjukról - jelentette a podgoricai közszolgálati televízió (RTCG) kedden.

    A munkacsoport az általános iskolai testnevelésórákra vonatkozó részt másolta át a szomszédos országtól. A horvát oktatási reformot Zágráb még nem léptette életbe, a módosításokon körülbelül ötszáz szakértő dolgozott. 
    A plágiumra éppen a horvát program készítői hívták fel a figyelmet, akik szerint a montenegrói szakértői csoport engedély nélkül másolta át a horvát tanterv testnevelésre, történelemre, földrajzra és a montenegrói nyelv tanítására vonatkozó részeit. 
    Az érintettek tagadják, hogy átmásolták volna a szomszédos ország interneten is megtalálható oktatási programját, azt azonban elismerték, hogy vannak "hasonlóságok" a testnevelést érintő részeknél. Szerintük ez azért történhetett meg, mert a horvát kollégáik nem tüntették fel a program kidolgozása során használt szakirodalmat, és "feltehetően a montenegrói munkacsoport is abból dolgozott". 
    A montenegrói kormány és a podgoricai ügyészség is foglalkozik az üggyel a közeljövőben. 
    A podgoricai parlament június végén fogadta el az oktatás reformjára vonatkozó törvényeket, az új tanterveket ezek figyelembevételével kell kidolgozni. A módosítások után a várakozások szerint a diákok versenyképesebb tudást szerezhetnek már az általános és a középiskolákban is.